Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul European solicită eliberarea opozantului rwandez Paul Rusesabagina, fost hotelier făcut celebru de filmul 'Hotel Rwanda'

allafrica.com
Hotel Rwanda

Parlamentul European, reunit în sesiune plenară la Strasbourg, a solicitat joi eliberarea ''pentru motive umanitare'' şi trimiterea în Belgia a opozantului rwandez Paul Rusesabagina, fost hotelier făcut celebru de filmul 'Hotel Rwanda' şi condamnat la 25 de ani de închisoare la Kigali, transmite AFP.

Într-o rezoluţie adoptată cu 660 de voturi pentru, două voturi contra şi 18 abţineri, eurodeputaţii ''condamnă ferm arestarea, detenţia şi condamnarea ilegale ale lui Paul Rusesabagina, care sunt contrare dreptului internaţional şi dreptului rwandez''.

Membrii PE au cerut ''eliberarea imediată a lui Paul Rusesabagina pentru motive umanitare'', fără a se face antepronunţări despre vinovăţia sau nevinovăţia sa, precizând că bărbatul cunoscut pentru că a permis salvarea a peste 1.000 de persoane în timpul genocidului din 1994 şi care deţine cetăţenia belgiană a suferit de cancer şi are probleme cardiovasculare.

Citește și: Eroul unei pelicule la Hollywood, care a primit trei nominalizări la premiile Oscar, a fost găsit vinovat de acte de terorism

În vârstă de 67 de ani, Paul Rusesabagina a fost găsit vinovat pe 20 septembrie de un tribunal din Kigali de apartenenţă la Frontul de Eliberare Naţională (FLN), grupare rebelă acuzată de comiterea unor atacuri mortale în Rwanda în 2018 şi 2019, potrivit Agerpres.ro.

Belgia a reproşat justiţiei rwandeze că nu a respectat prezumţia de nevinovăţie a acuzatului, privându-l de un proces ''corect şi echitabil''.

Citește și: Statele Unite sunt îngrijorate de faptul că eroul filmului 'Hotel Rwanda' nu a beneficiat de un proces echitabil

Devenit unul dintre cei mai virulenţi opozanţi ai preşedintelui Paul Kagame, Rusesabagina a fost făcut celebru de filmul 'Hotel Rwanda', apărut în 2004, care arată cum acest etnic Hutu moderat a salvat peste 1.000 de persoane refugiate în hotelul său în timpul genocidului din 1994 soldat cu peste 800.000 de morţi, în principal etnici Tutsi.

Pentru a spori presiunea asupra autorităţilor de la Kigali, eurodeputaţii solicită Comisiei Europene ''o reanalizare critică a ajutorului furnizat de Uniunea Europeană'' guvernului şi instituţiilor rwandeze.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.