Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul grec a votat în cursul nopţii reformele impuse de creditori. Tspiras, ajutat de Opoziţie

grecia

Premierul grec, Alexis Tsipras, a reuşit în cursul nopţii de miercuri spre joi să facă adoptate în parlament primele reforme cerute de creditori în vederea unui nou plan de ajutorare, dar a avut nevoie de opoziţie pentru a-şi atinge scopul, comentează AFP. 

Aceste măsuri, referitoare în special la majorarea TVA, sistemul de pensii şi la adoptarea unei reguli de aur bugetare, au fost sprijinite de 229 de deputaţi, în timp ce 64 au votat împotrivă, iar şase s-au abţinut. 

Dacă partidul dreptei suveraniste ANEL, care se află la guvernare alături de stânga radicală Syriza condusă de Alexis Tsipras, l-a susţinut pe acesta cu cei 12 deputaţi ai săi, în tabăra premierului s-au înregistrat dezertări importante. 

Astfel, 39 de deputaţi s-au revoltat: 32 au votat împotrivă, ca fostul ministru de finanţe Yanis Varoufakis şi preşedinta parlamentului, Zoe Konstantopoulou, şase s-au abţinut, iar unul a fost absent. 

Aceasta înseamnă că prim-ministrul a pierdut majoritatea parlamentară (Syiriza şi ANEL au împreună 162 de mandate din totalul de 300 ale parlamentului elen), însă fără să tragă imediat consecinţe. 

Dezbaterea a început în jurul orei locale 21.00 (18.00 GMT), în timp ce în exterior aveau loc incidente violente între mai mulţi tineri mascaţi şi poliţie. 

Sticle incendiare aruncate, mobilier urban distrus, vitrine sparte au dus la împrăştierea unei manifestaţii de aproape 12.000 de opozanţi ai reformelor, după o zi marcată de prima grevă a funcţionarilor de la preluarea puterii de către Syriza. 

Mai mulţi poliţişti şi doi fotoreporteri ai agenţiei France Presse au fost răniţi uşor în aceste incidente, iar peste 40 de tineri au fost arestaţi. 

Votul de joi, desfăşurat la o oră după limita de la miezul nopţii impusă de creditori, este prima etapă a unui parcurs dureros fixat Atenei luni dimineaţă de UE şi FMI, cu scopul de a spera la al treilea plan de ajutorare în valoare de peste 80 de miliarde de euro. 

Este de remarcat că Alexis Tsipras şi partizanii săi, susţinând ferm votul da, nu au supralicitat proiectul. 

"Luni dimineaţă la ora 09.30 (momentul semnării) a fost cel mai rău moment din viaţa mea", a declarat astfel noul ministru de finanţe, Euclid Tsakalotos. 

La rândul său, Alexis Tsipras a apreciat că acordul prevăzut, în special pentru că oferă o vizibilitate pe trei ani, este mai bun decât cel pe care grecii l-au respins cu peste 61% la referendumul de la 5 iulie, care se referea numai la cinci luni. 

Prim-ministrul a admis că "dezaprobă acordul în numeroase puncte". "Era însă ori acesta, ori un faliment dezorganizat", a atras el atenţia. 

În cursul zilei, ministrul adjunct de finanţe Nadia Valavani şi-a prezentat demisia. 

Cât despre fostul ministru de finanţe Yanis Varoufakis, care nu a luat cuvântul în plenul parlamentului, el a comparat acordul cu "un nou Tratat de la Versailles" şi l-a criticat pe blogul personal, în întregime subliniat cu roşu, îndemnându-i pe internauţi: "Citiţi şi plângeţi!". 

O altă personalitate care a votat nu, ministrul energiei Panagiotis Lafazanis a dat asigurări, la rândul său, că Syriza, unde este liderul facţiunii de stânga, continuă "unită şi va susţine mereu cu fermitate guvernul". 

În locul premierului, a spus el, "aş continua să guvernez şi să aplic programul nostru". 

Preşedintele interimar al principalului partid de opoziţie Noua Democraţie, Evangelos Meimarakis, a ţinut să menţioneze în discursul său că nu va cere nimic în schimbul votului deputaţilor săi şi a dat asigurări că după vot nu va introduce o moţiune de cenzură. 

Actuala fărâmiţare a opoziţiei elene i-ar putea permite lui Alexis Tsipras să scape fără prea multe pierderi după acest vot câştigat fără susţinerea în întregime din partea Syriza. Un sondaj apărut marţi arăta că şi în cazul unei remanieri a coaliţiei, 68% dintre greci doresc ca el să rămână în fruntea guvernului, informează Agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.