Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul israelian a aprobat acordul de nominalizare a relațiilor între Israel și Bahrian

TWITTER
israel bahrain

Parlamentul israelian a ratificat marţi acordul de normalizare a relaţiilor semnat în septembrie între Israel şi Bahrain, informează AFP, potrivit AGERPRES.

O majoritate de 62 de deputaţi din 120 a votat în favoarea acordului şi 14 au votat împotrivă, în cadrul unui vot electronic nenominal.

Treisprezece membri de pe "Lista Unită" a partidelor arabe israeliene au votat la mijlocul lui octombrie împotriva ratificării unui acord similar cu Emiratele Arabe Unite. "Lista unită" se opune oricărei normalizări atât timp cât durează ocupaţia israeliană a teritoriilor palestiniene.

În timpul unei dezbateri retransmise la televiziune, premierul israelian Benjamin Netanyahu a criticat atitudinea partidelor arabe israeliene, dar a adăugat că vor fi ocazii pentru a o "corecta", dând astfel de înţeles că acorduri similare ar putea fi încheiate cu alte ţări. "Sunt convins că alte ţări se vor ralia oficial acestui cerc al păcii", a adăugat el.

Citește și: OFICIAL - Jumătate de țară este în scenariul ROȘU: în patru județe s-a depășit indicele 6

Emiratele Arabe şi Bahrainul au semnat pe 15 septembrie, la Casa Albă, acorduri cu Israelul, devenind a treia şi respectiv a patra dintre ţările arabe care şi-au normalizat relaţiile cu statul israelian. Egiptul şi Iordania, ţări vecine Israelului, au semnat în 1979 şi respectiv 1994 tratate de pace ce au pus capăt stării de război cu statul israelian.

Pe 23 octombrie, preşedintele american Donald Trump a anunţat că Sudanul a acceptat să-şi normalizeze relaţiile cu Israelul şi că alte "cel puţin cinci" ţări arabe ar dori să facă la fel.

În Parlamentul israelian, ministrul apărării Gabi Ashkenazi a mulţumit marţi administraţiei americane, regelui Bahrainului, Hamad ben Issa Al-Khalifa, prinţului moştenitor Salman bin Hamad Al-Khalifa şi ministrului afacerilor externe Abdullatif bin al-Zayani, "care va veni în curând în Israel".

Aceste acorduri au fost denunţate de palestinieni drept "trădare" care a încălcat consensul arab ce făcea din reglementarea conflictului israeliano-palestinian o condiţie absolut necesară pentru normalizarea relaţiilor cu statul israelian. "Nu va exista pace fără sfârşitul ocupaţiei" asupra teritoriilor palestiniene de către Israel, ce durează din 1967, a declarat Ayman Odeh, liderul "Listei Unite", în timpul dezbaterii.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.