Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Macedoniei de Nord a votat înfiinţarea unui parc naţional în munţii Shar, pentru salvarea râsului balcanic

www.politico.eu
Macedonia de Nord

Parlamentul Macedoniei de Nord a votat înfiinţarea unui parc naţional în munţii Shar, a anunţat joi Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUM), demers despre care ecologiştii speră ca va atrage râsul balcanic, animal aflat în pericol critic de dispariţie, înapoi pe domeniile sale istorice de vânătoare, relatează Reuters.

Râşii au nevoie de suprafeţe de sute de kilometri, însă braconajul şi defrişările ilegale au condus la micşorarea populaţiilor de linx balcanic până la mai puţin de 50 de exemplare adulte, despre care se crede că sunt împrăştiate prin câteva parcuri din regiune, scrie Agerpres.ro.

Această subspecie de râs eurasiatic a fost inclusă în 2015 de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (IUCN) pe lista animalelor aflate în pericol critic de dispariţie - categoria finală de dinainte de dispariţia din sălbăticie.

PNUM a confirmat ca o majoritate de 66 de membri ai parlamentului din ţara situată în Balcanii de Vest a votat miercuri seară în favoarea înfiinţării Parcului Naţional Muntele Shar, o decizie pe care programul Naţiunilor Unite a descris-o drept "istorică" după peste 27 de ani de dezbateri.

Deoarece parcul se învecinează cu alte areale protejate din Albania şi Kosovo, demersul va conduce la crearea uneia dintre cele mai mari zone protejate transfrontaliere din Europa, de peste 2.400 de kilometri pătraţi.

"Această nouă zonă protejată din Macedonia de Nord nu doar va extinde zona de bază pentru linxul balcanic, ci va elimina totodată o lacună importantă şi, prin urmare, va permite populaţiei de bază să se extindă spre nord", a declarat pentru Reuters Boris Erg, directorul biroului regional al IUCN.

Se estimează că majoritatea exemplarelor adulte rămase se află pe teritoriul altui parc macedonean, situat în sud, a adăugat Erg.

Numărul scăzut al exemplarelor de linx balcanic este în contrast cu cel al marilor carnivore europene, precum lupii şi alţi lincşi, ale căror efective sunt în mare parte stabile sau se recuperează datorită măsurilor de protecţie.

Ecologiştii dau vina pe pierderea habitatului şi pe braconaj, notând că unele localuri rurale din Balcani încă expun râşi sub formă de trofee de vânătoare.

În mod obişnuit, râşii vânează cerbi, iepuri şi vulpi, însă diminuarea oportunităţilor de vânătoare îi împing să atace uneori ovine, devenind astfel o ţintă pentru fermierii locali.

În încercarea de a-i proteja, Macedonia de Nord a votat de asemenea prevederi prin care sunt oferite compensaţii fermierilor pentru animalele domestice care cad pradă lincşilor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.