Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul Republicii Moldova propune introducerea unui mecanism de verificare a activității procurorului general, cât și de sancționare a acestuia

Parlamentul Republicii Moldova
Parlament Moldova

Deputații din Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XI-a propun introducerea unui mecanism de verificare a activității procurorului general, cât și de sancționare a acestuia, după efectuarea unei evaluări a performanțelor.

Respectiv, ar urma aplicarea sancțiunii disciplinare sau dispunerea revocării din funcție. Proiectul de modificare a Legii cu privire la procuratură a fost aprobat de Comisia juridică, numiri și imunități, transmite IPN.

Potrivit Olesei Stamate, președinta Comisei juridice, numiri și imunități, evaluarea performanțelor procurorului general se va realiza anual de o comisei constituită de Consiliul Superior al Procurorilor.

De asemenea, în ședința de astăzi, Comisia a aprobat raportul pentru proiectul de hotărâre privind constituirea Comisiei speciale pentru selectarea candidaților la funcția de Avocat al Poporului. În componența respectivei comisii vor fi integral membrii Comisiei drepturile omului și relații interetnice și ai Comisiei juridice, numiri și imunități.

Tot astăzi, potrivit Olesei Stamate, Comisia s-a pronunțat pozitiv asupra raportului la proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative, în speță, legislația ce ține de activitatea ANI. Președinta Comisei spune că necesitatea aprobării unui astfel proiect de lege reiese din necesitatea fortificării ANI și eficientizarea activității ei în verificarea declarațiilor de avere și interese și pentru îndeplinirea condiționalităților UE pentru debursarea a celei de-a II-a tranșe din asistența macrofinanciară.

Principialele aspecte ale acestei legi țin de: introducerea declarării la valoarea reală a bunurilor declarate, fortificarea rolului inspectorului de integritate în procesul controlului averilor și intereselor, dar și stabilirea unor temeiuri adiționale pentru revocarea din funcție a președintelui ANI și vicepreședintelui etc.

Potrivit Olesei Stamate, în ultimii ani, în Moldova au fost adoptate un șir de legi care în mare parte corespund standardelor internaționale, ceea ce a asigurat un mare grad de independență a instituțiilor, totodată, independența nu e echilibrată cu responsabilitatea conducătorilor acestor instituții pentru rezultatele livrate. Astfel se întâmplă că aceștia nu fac față sarcinilor puse de lege, dar, totodată nu pot fi demiși.

Alt proiect de lege avizat pozitiv de Comisie, se referă la modificarea legii cu privire la CNA, inclusiv la modul de desemnare a candidaților pentru funcția de director, aceștia urmând a fi propuși la inițiativa a cel puțin 20 de deputați.

Respectarea condițiilor legale va fi verificată de Comisia juridică, numiri și imunități. Candidații care corespund criteriilor legale urmează să fie propuși plenului Parlamentului pentru aprobare prin vot.

Alegerea și numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) și Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), ar urma să fie reglementată conform unor noi prevederi.

A fost aprobat proiectul privind cererea de demisie a președintelui plenului Consiliului Concurenței și proiectul privind Modificarea Legii privind piața produselor petroliere.

Într-un briefing de presă, membrul Comisiei juridice, numiri și imunități, Vasile Bolea, a spus că a propus Comisiei examinarea și altor subiecte importante, care „izvorăsc” din unele promisiuni electorale ale PAS, dar și BCS, dar nu au fost susținute de membrii PAS din cadrul Comisei.

Este vorba despre impozit zero la profitul reinvestit, suplinirea Fondului pentru dezvoltarea agriculturii. Vasile Bolea a criticat proiectele cărora li s-a dat aviz pozitiv și a spus că va solicita expertiza proiectelor de la structurile internaționale. Potrivit lui, ceea ce s-a „desenat” în acele proiecte de legi, contravine Constituției și recomandărilor instituțiilor internaționale.

Proiectele avizate de Comisie urmează a fi propuse spre aprobare de plenul Parlamentului în prima lectură.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.