Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul ucrainean a adoptat o lege bancară pentru a obţine un împrumut de la FMI

http://www.ordineazilei.ro/
Ucraina steag

Parlamentul ucrainean a adoptat miercuri o lege care îi împiedică foştii proprietari ai unei bănci insolvente să îşi redobândească activele, ceea ce deschide calea pentru deblocarea unui ajutor financiar crucial de la Fondul Monetar Internaţional, informează AFP.

Echipaţi cu măşti şi mănuşi, 270 de deputaţi au votat în favoarea acestui act normativ, peste numărul de 226 de voturi pentru necesar pentru adoptare, potrivit agerpres.ro.

Citește și: Camera Deputaților a adoptat moțiunea simplă ‘Virusul Cîțu a infectat economia națională’

Supranumită şi "legea anti-Kolomoisky", acest act normativ interzice anularea deciziei din 2016 privind naţionalizarea băncii Privatbank, o decizie contestată de fostul proprietar al băncii, controversatul oligarh Igor Kolomoisky.

Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski are legături mai vechi cu fostul proprietar al PrivatBank, oligarhul Igor Kolomoisky, şi a dezminţit în repetate rânduri aluziile că îl va ajuta pe Kolomoisky să redobândească controlul la PrivatBank, care a fost naţionalizată împotriva voinţei oligarhului. Fondul Monetar Internaţional a avertizat că orice revenire asupra deciziei de naţionalizare a PrivatBank ar declanşa o îngheţare a ajutoarelor de la FMI.

Citește și: Lovitură de teatru! Prevederile stării de alertă vor intra în vigoare imediat după publicarea în Monitorul Oficial! Amendament neconstituțional

Miercuri, preşedintele Zelenski a făcut un apel către parlamentari să susţină această lege pentru a proteja economia Ucrainei, grav lovită de pandemia de coronavirus. "Această lege trenează de foarte mult timp", a adăugat preşedintele Zelenski cu prilejul dezbaterilor pe marginea actului normativ, care au fost prelungire de depunerea unui număr record de peste 16.500 de amendamente. Cea mai mare parte a acestor amendamente a fost depusă de un grup de deputaţi care anterior au lucrat pentru Igor Kolomoisky.

Noua lege deschide calea pentru deblocarea unui ajutor din partea FMI, care ar urma să vină în două-trei săptămâni şi va permite Kievului să evite intrarea în incapacitate de plată, a apreciat Serghei Fursa, economist la Dragon Capital.

Citește și: Șef de poliție demis după ce a participat la o petrecere cu mai mulți interlopi în plină pandemie

FMI negociază în prezent cu autorităţile de la Kiev un program de asistenţă în valoare de cinci miliarde de dolari pentru o perioadă de 18 luni, care va permite Guvernului ucrainean să răspundă la impactul pandemiei de coronavirus care, potrivit experţilor, ar putea conduce la diminuarea cu 5 până la 10% a PIB-ului Ucrainei în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.