Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Parlamentul vine cu NOI MODIFICĂRI: Ce măsuri se prevăd pentru ACCELERAREA investiţiilor publice

investitii

Deputatul PSD Marius Budăi, preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a Camerei Deputaţilor, a declarat că Parlamentul va modifica în acest an două legi esenţiale pentru accelerarea investiţiilor publice, respectiv Legea achiziţiilor publice şi Legea parteneriatului public-privat. Cele două acte normative vor fi practic "importate" din legislaţiile altor state membre ale Uniunii Europene, care s-au dovedit performante în derularea investiţiilor. Mai mult, în acest fel, noua legislaţie nu va mai trebui să treacă prin procedura de validare a instituţiilor europene, iar România nu va risca procedura de infringement în aceste două domenii, potrivit unui comunicat remis AGERPRES.

Citeşte şi:  Scandal de PROPORŢII în Comisia de Cultură: Ministrul Ivaşcu, acuzat că a IGNORAT solicitările de audiere

"Oamenii trebuie să ştie că, în prezent, nu banii sunt problema pentru derularea investiţiilor. Există bani pentru toate proiectele majore de infrastructură. Problema este legislaţia foarte greoaie şi stufoasă, care face practic imposibilă implementarea proiectelor de investiţii într-un termen rezonabil", a declarat Marius Budăi.

Preşedintele Comisiei pentru buget, finanţe şi bănci a precizat că, în ceea ce priveşte legea achiziţiilor publice, există discuţii la Guvern pentru preluarea modelului din Germania, iar pentru Legea parteneriatului public-privat va fi adaptat modelul legislativ din Slovacia, care s-a dovedit performantă în acest domeniu.

"Parlamentul are datoria de a aproba rapid modificările la cele două legi de bază pentru investiţiile publice. Cel mai probabil, vom prelua modelul german la achiziţii publice şi pe cel slovac în cazul parteneriatului public-privat. Dacă vrem să deblocăm investiţiile, nu trebuie să inventăm noi apa caldă. E suficient să ne uităm unde merg bine lucrurile, să preluăm modelul ca atare şi să îl punem în acord cu prevederile Constituţiei României", a subliniat deputatul social-democrat.

Marius Budăi a amintit faptul că în 2018, bugetul de stat prevede o sumă totală 38,5 miliarde lei pentru investiţiile publice, adică 8,5 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 4,2% din PIB. Deputatul PSD a subliniat că, spre deosebire de anul trecut, bugetul actual pentru investiţii este mai mare cu 11,5%. La aceşti bani se vor adăuga fondurile europene a căror absorbţie poate fi accelerată dacă se modifică legislaţia achiziţiilor publice.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.