Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidele pro-independență din Scoția forțează ruperea de Marea Britanie

scotia marea britanie

Premierul scoţian Nicola Sturgeon a declarat marţi că este aproape gata să ofere mai multe detalii despre cum ar putea noul parlament scoţian să convoace un referendum de independenţă fără consimţământul guvernului britanic, care a transmis că nu este momentul potrivit pentru o astfel de discuţie, transmite Reuters.

Premierul britanic Boris Johnson şi partidul său conservator, aflat în opoziţie în Scoţia, se opun ferm unui nou referendum de independenţă, insistând că această chestiune a fost închisă prin referendumul din 2014, când independenţa Scoţiei a fost respinsă cu un raport de voturi de 55% la 45%.

Însă partidele pro-independenţă au obţinut majoritatea în parlamentul scoţian în urma alegerilor desfăşurate anul trecut, ceea ce în interpretarea şefei guvernului scoţian îi dă un ''mandat democratic incontestabil'' de a merge mai departe cu planurile referendumului.

Lideră a formaţiunii pro-independenţă Partidul Naţional Scoţian (SNP), Nicola Sturgeon este o critică înverşunată a lui Boris Johnson şi a Brexitului, ea invocând ieşirea Regatului Unit din UE drept principal argument în favoarea obţinerii independenţei Scoţiei.

Premierul Johnson a refuzat să emită ordinul ''Secţiunea 30'' care ar permite desfăşurarea referendumului, dar Nicola Sturgeon caută o cale să organizeze acest referendum către sfârşitul anului viitor chiar şi fără acel ordin.

''Dacă sprijinim democraţia aici în Scoţia, trebuie să găsim o cale de a merge mai departe, la nevoie şi fără un ordin Secţiunea 30 (...) Totuşi, trebui să o facem legal'', a spus ea într-un discurs, adăugând că încă lucrează asupra acţiunilor de urmat şi va reveni asupra acestui subiect.

În replică, purtătorul de cuvânt al guvernului britanic a subliniat că poziţia acestuia nu s-a schimbat. ''Nu este un lucru asupra căruia premierul crede că oricare dintre cele două guverne ar trebui să se axeze într-un moment în care acum se confruntă cu provocări semnificative'', a indicat acesta.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.