Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Partidul universal. Un fost ministru vrea să schimbe radical USR/ DOCUMENT

facebook.com/Cristian.Ghinea.Oficial
ghinea usr nicusor dan

Uniunea Salvați Români s-ar putea transforma într-o platformă politică pentru toate orientările ideologice. Trei deputați USR, în frunte cu fostul ministru Cristian Ghinea, propun o serie de măsuri, în vedere congresului care va avea loc la mijlocul lunii mai, prin care formațiunea fondată de Nicușor Dan s-ar putea schimba din temelii.

Vezi AICI documentul cu propunerile de reformare a USR! (.pdf)

Principalele modificări propuse de deputații USR Cristian Ghinea, Tudor Benga și Adrian Prisnel, așa cum reies din documentul prezentat de HotNews.ro:

- Referendumuri interne şi vot electronic. Iniţiatorii proiectului propun introducerea instituţia referendumului direct, în care votează toţi membrii partidului, prin vot electronic. Referendumul ar trebui folosit pentru deciziile majore, cum ar fi afilierea la o familie politică europeană. Procedura ar trebui prevăzută explicit în statut, iar un referendum intern să poată fi declanşat la cererea unei treimi din filiale sau a 50% dintre membrii Biroului Naţional.

- Libertatea de opinie în interior. Iniţiatorii cer redefinirea în statutul USR a obligativităţii că membrii "să nu prejudicieze imaginea USR", pe motiv că este un concept vag care poate fi folosit abuziv.

- Separarea conducerii politice de cea administrativă. În esenţă, cei trei iniţiatori susţin că Secretariatul General al USR trebuie să fie un serviciu administrativ compus din oameni care nu vizează şi o carieră politică internă - că măsură pentru a evita închiderea organizaţiilor şi refuzul competiţiei interne.

Vezi și: Paradoxul majorității absolute: Guvernul Cioloș, mai stabil decât Guvernul Grindeanu/ ANALIZĂ

- Conducere policentrică. Ghinea, Benga şi Prisnel susţin că "trebuie să depăşim paradigmă >. Un partid mare, deschis, care e o platforma a reformiştilor, trebuie să încurajeze venirea de noi lideri şi ridicarea de noi lideri. USR nu a trecut acest test". Că atare, cei trei iniţiatori propun următoarea structura de conducere:

Crearea instituţiei Comitetul Director (Preşedintele fondator + 6 vicepreşedinţi)

Un Birou Naţional extins care să fie reprezentativ pentru tendinţele din partid şi pentru regiunile istorice (recomandat 17 membri)

Stabilirea la Congres, prin campania electorală internă, a unor mandate pe proiect pentru Vice-Preşedinţi (exemple: Departamentul Politici al partidului, Forumul Rural, Pregătirea alegerilor locale în rural/oraşele mici, Pregătirea alegerilor din Bucureşti, Comunicare, s.a)

Aprobarea în linii mari a acestor mandate şi a criteriilor de performanţă de către Congres şi supravegherea permanentă a implementării de către Biroul Naţional

Un Comitet lărgit care include preşedinţii de filiale, parlamentarii, liderii de grup ai consilierilor locali şi viitorii primari din Bucureşti şi din oraşele reşedinţa de judeţ care funcţionează că organism intermediar de dezbatere, între Biroul Naţional şi referendumul direct/congres, pentru decizii politice majore ce afectează direcţia strategică a partidului.

- Stabilirea mai multor platforme doctrinare. Cei trei deputaţi propun instituţionalizarea unor Platforme doctrinare în interiorul USR, care s-ar formă prin aderarea/liberă voinţă a membrilor şi nu ar avea alt rol decât de agregare (nu ar fi reprezentate că atare în forurile de conducere). Iată câteva exemple de platforme: conservatoare, liberală, progresistă, platforma ecologistă

- Întărirea Comisiei de Etică. În viziunea iniţiatorilor, Comisia de Etică va fi câinele de pază al valorilor partidului şi ar urmă să fie eliminată ingerinţă Biroului Naţional în activitatea acesteia

- Proiectul 2.000 de candidaţi. Cei trei îşi propun găsirea, pregătirea şi organizarea într-o reţea naţională a cel puţin 2000 de viitori candidaţi pentru primarii şi consilii, în vederea alegerilor locale din 2020

- Forumul Rural. Cei trei deputaţi propun orientarea unor energii ale partidului spre potenţialii votanţi din mediul rural.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.