DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play Windows Phone Store
CELE MAI NOI ȘTIRI ȘI ALERTE BREAKING NEWS: ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

PAS a depus un amendament în Parlamentul de la Chișinău, prin care se permite percheziționarea avocaților

stiri.md
Parlament Moldova

„Dorim să avem un mecanism eficient și echilibrat pentru toți actorii din justiție, iar un asemenea mecanism nu presupune să construim ziduri de protecție împotriva abuzurilor, ci soluționarea lor”. Astfel a comentat deputatul PAS, președintele Comisiei juridice, numiri și imunități a Parlamentului, Olesea Stamate, amendamentul propus de modificare a Legii cu privire la avocatură care permite organelor de anchetă reținerea, arestarea și percheziționarea avocaților, conform deschide.md.

Stamate a menționat că unul din obiectivele centrale ale guvernării este lupta împotriva corupției care presupune o serie de acțiuni în mai multe dimensiuni ce necesită o atenție sporită – evaluarea extraordinară a judecătorilor și procurorilor, dar și asigurarea integrității în rândul profesiilor juridice (avocați, executori, notari, etc.).

„Anul trecut a fost modificată Legea avocaturii prin care a fost exclus examenul de accedere în fucția de avocat a procurorilor și judecătorilor – excludere vehement criticată de avocați, dar și de noi. Totodată, a fost adoptată încă o modificare așa, mai pe sub masă. (Ne)surprinzător această modificare propusă de Marina Tauber instituia o imunitate disproporționată avocaților, astfel încât art. 52 alin. (2) din Legea avocaturii la moment sună în felul următor: (2) Avocatul nu poate fi reținut, supus aducerii silite, arestat, percheziționat fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților, cu excepția infracțiunii flagrante”, a scris parlamentara.

Președintele CJNI susține că anterior au fost comise abuzuri din partea organelor procuraturii care, astăzi, au dus la apariția dorinței avocaților de a fi protejați.

„Scopul nostru din totdeauna a fost să facem ordine în sistem, să nu permitem abuzurilor să aibă loc. În acest sens dorim să avem un mecanism eficient și echilibrat pentru toți actorii din justiție, iar un asemenea mecanism nu presupune să construim ziduri de protecție împotriva abuzurilor, ci soluționarea lor. Or, de altfel, ar trebui să instituim norme similare, o așa numită imunitate pentru toți?”, precizează ea.

Stamate a amintit despre faptul că, deși, judecătorii au un anumit grad de imunitate, când ține de infracțiunile de corupție și de cazuri de flagrant, acordul CSM nu este necesar.

„Am înregistrat și un proiect de modificare a Constituției pentru a limita imunitatea deputaților în cazul infracțiunilor de corupție. Și în acest context, această imunitate a avocaților pare disproporționată. Printre avocați sunt mulți profesioniști onești, care-și fac meseria cu onoare și luptă cu corupția din sistem. Însă sunt și cazuri când avocatul acționează ca un ”intermediar” între client și judecător sau procuror. Și asemenea cazuri trebuie investigate și sancționate. Cum suntem împotriva corporativismului în procuratura, judiciar, la fel trebuie să evităm corporativismul în avocatură.

În acest context, și ținând cont de faptul că sistemul procuraturii încă nu este unul curat, integru, o soluție de compromis ar fi ca avocații, cel puțin până la finalizarea evaluării extraordinare a judecătorilor și procurorilor, să beneficieze de imunitate similară judecătorilor și cea care o propunem pentru deputați – adică – cu excepția infracțiunilor de corupție și cazurilor de flagrant”, a mai adăugat deputatul.

Potrivit Olesei Stamate, acest lucru reprezintă „o măsură de compromis”, care ar putea fi agreată de avocați: „Or, nici în România, de exemplu, legislația nu prevede vreo încuviințare pentru acțiunile de urmărire penală împotriva avocaților, iar un amendament care a fost promovat în 2016, care limita genul de corespondență care putea fi verificată de procurori a fost dur criticat”.

Amintim că Olesea Stamate a înregistrat un amendament la proiectul de lege pentru modificarea Legii cu privire la avocatură care ar permite reținerea, arestarea și percheziționarea avocaților chiar și fără acordul prealabil al Consiliului Uniunii Avocaților.

Urmărește-ne:
ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.