Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pașapoartele de vaccin sunt comparate cu stelele galbene ale lui David de pe vremea naziștilor

steaua lui david

Activiștii politici compară ideea „pașapoartelor de vaccin” cu Germania nazistă, mulți invocând Stelele galbene ale lui David pe care naziștii i-au forțat pe evrei să le poarte în timpul Holocaustului, informează The Jerusalem Post.

Activiștii politici, inclusiv Madison Cawthorn și un membru al Consiliului Memorial Holocaustului SUA, compară ideea „pașapoartelor de vaccin” cu Germania nazistă, cu mulți invocând Stelele galbene ale lui David pe care naziștii i-au forțat pe evrei să le poarte în timpul Holocaustului.

Pașapoartele de vaccin se referă la documentația care le-ar permite celor care au fost vaccinați împotriva COVID-19 să acceseze spații publice precum săli de sport, mall-uri, muzee sau teatre care ar necesita o astfel de dovadă în viitor. Administrația Biden lucrează la crearea unui sistem de pașapoarte pentru vaccinuri, pe măsură ce numărul de vaccinări crește, potrivit The Washington Post.

Israelul, care a inoculat majoritatea populației sale de 9 milioane, implementează un sistem de pașapoarte de vaccin de aproximativ o lună. Susținătorii ideii spun că va permite persoanelor vaccinate să se bucure de o relativă revenire la normalitate, în timp ce îi încurajează pe alții să primească vaccinul.

Citește și: RAPORT despre Wuhan făcut de Departametul de Stat al SUA: 'Un accident de laborator ar putea semăna cu un focar natural'

Dar unii oponenți au sugerat că ideea de a deschide spații de agrement pentru cei care nu riscă COVID este similară persecuției naziștilor evreilor din Europa, care a culminat cu genocidul.

„Propuneri de genul astea sunt un fel de Germania nazistă din anii 1940. Trebuie să depunem toate eforturile pentru a împiedica America să devină o „societate care le arată”, a declarat Cawthorn, un congresman republican din Carolina de Nord, potrivit Fox News. „Constituția și principiile noastre fundamentale denigrează acest tip de totalitarism.”

La începutul acestui an, Cawthorn a stârnit îngrijorare în rândul unor lideri evrei din districtul său când a postat pe Twitter o adaptare a unui poem popular despre Holocaust, aparent pentru a face publicitate magazinului său online de campanie.

Alții au postat pe Twitter că pașapoartele de vaccin sunt comparabile cu stelele galbene pe care naziștii i-au obligat pe evrei să le poarte în public, care erau inscripționate cu cuvântul „evreu”.

Citește și: Analiză │ România este condusă de ardeleni: Președintele, serviciul secret, Justiția, Academia, partidele politice sau ministerele

„Pașapoartele vaccinului vor fi galbene, în formă de stea și cusute pe hainele noastre?” a scris Partidul Libertarian din Kentucky pe Twitter.

Apoi a scris pe Twitter mai târziu în acea zi că pașapoartele vaccinului sunt „o încălcare totală și totală a libertății umane. Aceasta este chestia dictaturilor totalitare ”.

Richard Grenell, ambasadorul fostului președinte Donald Trump în Germania și membru al Consiliului Memorial Holocaustului SUA, a postat pe Twitter un meme care îi arăta un ofițer nazist Gestapo în filmul Quentin Tarantino „Inglorious Basterds” spunând: „Ascunzi oameni nevaccinați sub podeaua ta nu-i așa? ” Linia originală din film folosește o formulare similară pentru a se referi la evrei.

Mai multe organizații evreiești au cerut fie prudență în utilizarea analogiilor Holocaustului, fie s-au pronunțat împotriva comparației. Unele dintre grupurile de avertizare, inclusiv ADL, s-au opus, de asemenea, împotriva altor comparații ale lui Trump sau ale politicilor sale față de naziști sau Holocaustul.

Citește și: Europenii pot mânca viermi în siguranță! UE a aprobat utilizarea lor: pot fi puși chiar și în pâine

Memorialul și Muzeul Holocaustului SUA au declarat într-o declarație săptămâna aceea că „resping eforturile de a crea analogii între Holocaust și alte evenimente, fie ele istorice sau contemporane”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.