Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhia Română face apel la credincioși, după incidentul din Creta

patriarhie

Biroul de presă al Patriarhiei Române a emis un comunicat cu privire la tulburările din ultima vreme, care au cuprins câțiva credincioși și unii clerici ai Bisericii Ortodoxe Române, după Sinodul din Creta.

Citește și: Incendiu pe domeniul unui om de afaceri

'În ultima perioadă, au avut loc unele manifestări publice ale unor persoane, care, în duh lumesc și agresiv, au acuzat și calomniat pe ierarhii Bisericii Ortodoxe Române prezenți la Sinodul din Creta (iunie 2016), unde au participat aproape 200 de ierarhi din zece Biserici Ortodoxe surori.

Cei care promovează aceste atitudini negative sunt, în general, câțiva clerici răzvrătiți și monahi necanonici, neascultători și nestatornici, care nu locuiesc în mănăstire conform rânduielilor monahale, precum și unii mireni influențați negativ de către aceștia.

Un astfel de grup a protestat și pe Dealul Mitropoliei în data de 30 august 2016 când membrii acestuia, care au fost ascultați de Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul, au dovedit că nu sunt capabili de dialog, ci sunt agresivi, repetă idei și acuzații nefondate, judecă și calomniază pe ierarhii care au aprobat documentul Sinodului din Creta referitor la relațiile Bisericii Ortodoxe cu alți creștini.

Într-o vreme în care Biserica Ortodoxă este atacată de multe forțe exterioare văzute și nevăzute ale fenomenului secularizării, acești răzvrătiți din Biserică, sub pretextul că apără Ortodoxia, tulbură din interior pacea și unitatea Bisericii, deoarece nu sunt călăuziți de Duhul lui Hristos.

Totuși, în marea lor majoritate, clerul, monahii și credincioșii Bisericii Ortodoxe Române păstrează pacea și unitatea Bisericii lui Hristos și cunosc adevărul că Sinodul din Creta nu a formulat dogme noi, ci a mărturisit că Biserica Ortodoxă este Biserica Una, Sfânta, Sobornicească și Apostolească a lui Hristos, iar bisericile sau confesiunile eterodoxe (neortodoxe) s-au despărțit de Ortodoxie pentru că s-au îndepărtat de la credința ortodoxă care este baza unității Bisericii. Iar pentru că Domnul Iisus Hristos S-a rugat Tatălui din ceruri ca ucenicii Lui și toți cei care cred în El să fie una (cf. Ioan 17, 21), adică să păstreze unitatea Bisericii pe baza credinței adevărate, Biserica Ortodoxă nu promovează ura confesională sau „războiul religios”, ci „credința care este lucrătoare prin iubire” (Galateni 5, 6), mărturisind Ortodoxia cu smerenie și cu pace în suflet.

Astfel, adevărații creștini ortodocși pot să-și păstreze dreapta credință, chiar dacă se află în dialog sau în cooperare de ordin social-filantropic sau cultural cu alți creștini, mai ales în țări în care creștinii ortodocși sunt minoritari. De pildă, în prezent, există în Europa Occidentală peste 700 de parohii ortodoxe românești dintre care 670, pentru că nu dețin propriile lor biserici, se roagă în lăcașuri de cult închiriate sau împrumutate de la creștini catolici, anglicani sau protestanți, fără ca acești români să-și piardă credința lor ortodoxă.

Deci, creștinul ortodox lucid și realist poate rămâne fidel Ortodoxiei și atunci când se află în dialog și cooperare cu alți creștini fără a fi fanatic, arogant sau agresiv. Însă cei ce tulbură acum pacea și unitatea Bisericii nu au nicio responsabilitate pastorală pentru comunitățile ortodoxe românești din străinătate și nici nu înțeleg cât de mare este păcatul dezbinării și tulburării păcii și unității Bisericii, sub pretextul că numai ei, protestatarii, sunt credincioși adevărați, corecți și competenți în apărarea Ortodoxiei, declarând eretici pe toți cei care nu gândesc ca ei.

Cuvântul Biserică înseamnă adunare, nu dezbinare, adică adunarea creștinilor ortodocși în iubirea Preasfintei Treimi prin mărturisirea și trăirea dreptei credințe în comuniune frățească în Hristos și ascultare față de părinții duhovnicești cărora le-a fost încredințată lucrarea de păstorire a credincioșilor pe calea mântuirii (cf. Evrei 13, 17).

De aceea, trebuie să păstrăm totdeauna pacea și unitatea Bisericii lui Hristos!', s-a arătat în comunicatul trimis de Patriarhie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.