Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel a slujit de Sfântul Ilie la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale ocrotit de acelaşi sfânt

basilica.ro
pf Daniel

Patriarhul Daniel a slujit de Sfântul Ilie, ziua numelui de botez al Preafericirii Sale (Dan-Ilie), la Paraclisul Reşedinţei Patriarhale ocrotit de acelaşi sfânt. El a subliniat că primul patriarh al României a avut la naştere tot numele de Ilie.

Am oficiat aici Sfânta Liturghie pentru că unul din hramurile acestui paraclis al Reşedinţei Patriarhale este închinat Sfântului Proroc Ilie, dar şi pentru că această clădire a fost construită în timpul vrednicului patriarh Elie Miron Cristea, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române”, relatează Basilica.ro.

Primul patriarh avea numele de Miron, dar prin botez avea numele de Ilie. De aceea, se semna Elie Miron Cristea”, a afirmat Preafericirea Sa.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a felicitat pe cei care îşi serbează onomastica în ziua de 20 iulie. „Le dorim Ani mulţi cu sănătate, ajutor de la Dumnezeu în păstrarea credinţei şi în săvârşirea faptelor bune”.

Iar pentru toţi ceilalţi s-a rugat să primească „ajutorul Sfântului Ilie, multă întărire în credinţă şi bucurie în viaţă”.

Sf. Ilie Tesviteanul

Patriarhul a schiţat portretul duhovnicesc al Sfântului Ilie, unul dintre cei mai mari proroci ai Vechiului Testament.

„În prezentarea Sfintei Scripturi, Sfântul Ilie este, mai întâi de toate, un om al postului, al rugăciunii şi al înfrânării. De aceea, a fost considerat un prototip sau o icoană a asceţilor şi monahilor de mai târziu”.

În al doilea rând, vedem că este apărător al dreptei credinţe în vremuri de rătăcire când poporul împreună cu regele Ahab şi regina Isabela s-au îndepărtat de la credinţa strămoşească a poporului evreu şi au început să se închine la idoli, la zeii păgâni”.

În al treilea rând, sfântul este un ocrotitor al văduvelor şi al orfanilor, după cum a arătat în Sarepta Sidonului când a hrănit în timp de secetă pe văduva care l-a primit în gazdă şi pe copilul ei”.

Nu a scris nicio carte

Patriarhul a subliniat că deşi Sfântul Ilie nu a scris nicio carte, viaţa şi faptele sale sfinte au avut un caracter profetic, cu trimitere la Taina lui Hristos.

Când a cerut ca Dumnezeu să trimită foc din cer peste carnea pusă pe altarul de jertfă şi a fost ascultat, focul din cer care a mistuit jertfa a fost o prefigurare a Duhului Sfânt Care Se va pogorî peste pâine şi vin la Sfânta Euharistie şi ele vor deveni Trupul şi Sângele Domnului”.

„Faptul că Ilie, în timpul prigoanei, a fost hrănit aproape de pârâul Cherit cu pâine şi carne de corbi era o prefigurare a Sfintei Euharistii. De aceea, în icoanele bizantine pâinea adusă de corbi în plisc este pictată sub formă de prescură”.

„Ridicarea Sfântului Ilie la cer de Dumnezeu printr-un car de foc tras de cai de foc era o preînchipuire a Înălţării Domnului. Pentru că această ridicare a lui Ilie cu un car de foc la cer pe când i-a dat mantia sa prorocului Elisei era o prefigurare profetică a faptului că Mântuitorul Iisus Hristos Care S-a botezat la începutul activităţii Sale în Iordan S-a înălţat apoi la sfârşitul activităţii sale mesianice la ceruri”.

Un sfânt popular

În România, Sfântul Proroc Ilie este un sfânt popular. Ziua sa de cinstire este şi Ziua Aviaţiei Române şi a Forţelor Aeriene, a precizat Părintele Patriarh.

De asemenea, „Sfântul Ilie este chemat în rugăciuni atunci când este secetă prea mare ca să trimită ploaie şi chemat în rugăciuni şi când sunt ploi prea multe ca să le oprească. Din acest motiv, el este considerat şi ocrotitorul recoltelor”.

Pentru toate acestea, poporul român îl cinsteşte cu multă evlavie ca „apărător al dreptei credinţe, rugător, ajutător al săracilor, vindecător de boli şi om al dreptăţii, mustrător al celor care greşesc şi asupresc pe semenii lor”.

Sfântul Ilie ne îndeamnă şi pe noi azi prin pilda vieţii sale să păstrăm dreapta credinţă în vremuri de rătăcire, să ajutăm pe cei mai neajutoraţi, mai săraci, neputincioşi. Arătăm prin aceasta milostivirea lui Dumnezeu lucrătoare în sufletele noastre”.

El este un sfânt care va veni la sfârşitul veacurilor să anunţe venirea a doua a lui Hristos”, a spus Patriarhul României.

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române aniversează în 22 iulie 2021, la două zile distanţă de ziua numelui de botez, împlinirea a 70 de ani. Programul evenimentelor, aici.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.