Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patriarhul Daniel, la ceas aniversar: 'Dorim să ne aducem aminte și de cei care nu mai sunt printre noi, ierarhi care au trecut la Domnul'

basilica.ro
Patriarhul  Daniel

La finalul ședinței Sfântului Sinod, de miercuri, 21 iulie, a avut loc un moment aniversar dedicat zilei de naștere a Patriarhului Daniel care a împlinit joi vârsta de 70 de ani.

Membrii Sfântului Sinod i-au oferit Patriarhului o amforă și un set de engolpioane. Mitropolitul Teofan s-a adresat Preafericirii Sale în numele tuturor ierarhilor. Cuvântul său omagial a sintetizat principalele evenimente și realizări pe plan bisericesc, academic, teologic, social-filantropic, pastoral și cultural din viața Preafericitului Părinte Patriarh Daniel, scrie Basilica.ro.

Părintele patriarh a mulțumit pentru daruri și urări, a subliniat importanța sinodalității, dar, totodată, și-a amintit de predecesori:

„Dorim să ne aducem aminte și de cei care nu mai sunt printre noi, ierarhi care au trecut la Domnul și, pentru că este Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul, ne aducem aminte de toți părinții noștri care au fost mai înaintea noastră slujitori și împreună cu noi unii dintre ei”.

„Mă gândesc în mod deosebit la Preafericitul Părinte Patriarh Teoctist, care-i numea pe membrii Sfântului Sinod coroană, cunună de arhierei. A văzut această comuniune ca o coroană de cinste, de frumusețe a conducerii Bisericii Ortodoxe Române. Este o chemare sfântă de a lucra împreună după acest model al Sfinților Apostoli la îndemnul Mântuitorului”, a subliniat PF Daniel.

Conlucrarea sfântă, singura sursă de adevărată bucurie

„Conlucrarea sfântă este singura sursă de adevărată bucurie în Biserică. Și ceea ce face fiecare ierarh în eparhia lui este o piatră nestemată, cu o valoare deosebită în construirea întregului edificiu spiritual al Bisericii. Dar și ceea ce hotărăște Sfântul Sinod împreună este foarte important, pentru că este o responsabilitate comună”, a spus PF Daniel.

„Ne rugăm Mântuitorului Iisus Hristos și Maicii Domnului să ne ajute să sfințească lucrarea noastră arhierească de păstori de suflete și, în același timp, de apărători ai tradiției creștine românești și, în mod deosebit, să avem grijă și de diaspora ortodoxă română”, a adăugat Patriarhul României.

La ce va fi folosită amfora primită de Patriarh?

Părintele Patriarh i-a găsit amforei primite o destinație onorantă și în același timp simbolică: va fi folosită la următoarea slujbă de sfințire a Marelui Mir „pentru că aceasta se face de către Sfântul Sinod prezidat de Întâistătătorul unei Biserici autocefale”.

„N-aveam o atât de frumoasă și mare amforă pentru Sfântul și Marele Mir”, a apreciat Patriarhul.

Pe vasul oferit Patriarhului apare Catedrala Națională și este scris „Preafericitului Părinte Patriarh Daniel la împlinirea a 70 de ani de viață. Darul Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române – 22 iulie 2021”.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.