Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Ierusalimul stă pe un butoi cu pulbere. Patriarhul ortodox acuză extremiști evrei că îi vânează pe creștini

Twitter
Ierusalimul de Est

Patriarhul grec-ortodox al Ierusalimului a acuzat grupuri radicale israeliene că ameninţă prezenţa creştinilor în oraşul sfânt, în remarci pe care oficialii israelieni le-au respins ca fiind nefondate, relatează Reuters duminică.

Într-un articol publicat sâmbătă în Times of London, Theophilos al III-lea, a declarat că, în opinia sa, scopul este acela de a alunga comunitatea creştină din Oraşul Vechi al Ierusalimului, care are locuri sacre pentru iudaism, creştinism şi islam.

Israelul a capturat Ierusalimul de Est, inclusiv Oraşul Vechi, împreună cu Cisiordania şi Fâşia Gaza în războiul din 1967. După război, a anexat Ierusalimul de Est, o acţiune care nu a fost recunoscută la nivel internaţional.

''Prezenţa noastră în Ierusalim este ameninţată'', a scris patriarhul în articol. ''Bisericile noastre sunt ameninţate de grupuri radicale israeliene marginale. În mâinile acestor extremişti sionişti, comunitatea creştină din Ierusalim suferă foarte mult''. ''Fraţii şi surorile noastre sunt victimele unor crime motivate de ură. Bisericile noastre sunt profanate şi vandalizate în mod regulat. Clerul nostru este supus unor frecvente intimidări'', a spus el.

Prin identificarea extremiştilor ca fiind israelieni, critica lui Theophilos a fost mai personală şi mai tranşantă decât cea a unei declaraţii colective emise de şefii altor biserici din Ierusalim înainte de Crăciun. Declaraţia lor vorbea despre "atacuri frecvente şi susţinute din partea unor grupuri radicale marginale", dar nu le-a identificat ca fiind israeliene.

Un raport al Departamentului de Stat al SUA publicat anul trecut privind libertatea religioasă în lume consemna rapoarte ale clerului şi pelerinilor creştini că evreii ultraortodocşi din Ierusalim i-au hărţuit sau scuipat.

Grupuri bisericeşti au raportat de ceva timp atacuri de vandalism la siturile religioase din oraş.

Theophilos nu a acuzat pe nume niciun grup radical şi nici nu a citat incidente specifice. El nu a furnizat dovezi că acestea erau israeliene sau că scopul lor era de a alunga creştinii din oraş.

În articolul său, Theophilos a afirmat că radicalii pe care i-a criticat ''nu sunt reprezentativi pentru statul Israel sau pentru poporul evreu'' şi a cerut ca Ierusalimul să rămână o comunitate 'mozaicată' diversă de iudaism, creştinism şi islam.

Duminică, un oficial israelian a declarat că realitatea de pe teren pentru creştini este complet diferită de cea descrisă de patriarh, citând o declaraţie a Ministerului de Externe din 22 decembrie care a respins afirmaţiile anterioare ale liderilor bisericii.

''Din ziua în care a fost înfiinţat, statul Israel s-a angajat în favoarea libertăţii de religie şi de cult pentru toate religiile, precum şi pentru a asigura libertatea de acces la locurile sfinte'', se arată în declaraţia ministerului.

''Declaraţia liderilor bisericilor din Ierusalim este deosebit de revoltătoare, având în vedere tăcerea lor cu privire la situaţia dificilă a multor comunităţi creştine din Orientul Mijlociu care suferă de discriminare şi persecuţie''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.