Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru ruși infectați cu antrax, după ce au mâncat carne de cal, au evadat din spital

antrax

Patru pacienți infectați cu antrax în Tuva, o regiune din sudul Siberiei rusești, au evadat din spitalul în care erau tratați, potrivit Ministerului regional al Sănătății.

"Patru pacienți spitalizați cu antrax au refuzat tratamentul la spitalul de boli infecțioase [din regiune] și au părăsit unitatea medicală fără autorizație. Un pacient continuă să primească tratament [în spital]", a precizat ministerul într-un comunicat citat de Newsweek.

Agenția de știri de stat rusă Tass a citat oficiali din domeniul sănătății publice care au declarat că pacienții evadați sunt în stare satisfăcătoare, însă aceștia pot fi externați doar după ce toate manifestările bolii pe piele - ulcerații sau leziuni - se vor fi vindecat. În cazuri rare, a fost raportată transmiterea de la o persoană la alta a antraxului cutanat, în cazul în care secrețiile de la leziunile cutanate ar putea fi infecțioase, potrivit Centrelor pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC).

Oamenii se pot infecta cu antrax dacă intră în contact cu animale infectate sau cu produse de origine animală contaminate, iar antraxul poate provoca boli grave atât la oameni, cât și la animale, notează CDC.

Îmbolnăvirile, de la un cal

La începutul lunii iulie, patru locuitori din regiunea Tuva, care se învecinează cu Mongolia, au fost diagnosticați cu antrax după ce au mâncat carnea unui cal infectat. Al cincilea caz a fost confirmat câteva zile mai târziu.

De atunci, peste 150 de persoane au fost vaccinate împotriva acestei boli infecțioase.

Filiala regională a Rospotrebnadzor, autoritatea federală de supraveghere a sănătății publice din Rusia, a fost informată despre scăparea pacienților, a relatat Tass.

Nikolai Malyshev, fostul specialist șef în boli infecțioase din cadrul Ministerului Sănătății de la Moscova, a declarat pentru agenția de presă rusă Lenta că cei patru pacienți infectați ar trebui să fie aduși înapoi la spitalul din Kyzyl, unde se aflau la tratament, pentru a fi monitorizați în continuare.

El nu a comentat riscul de răspândire a bolii, spunând că nu știe când au început tratamentul, dar a descris evadarea lor ca fiind "iresponsabilă".

Cum se manifestă antraxul

CDC notează că oamenii se infectează cu antrax atunci când "sporii" pătrund în organism. Sporii se pot activa și se pot transforma în bacterii de antrax, se pot înmulți, se pot răspândi în organism, pot produce toxine și pot provoca boli grave.

Lucrul cu animale infectate sau cu produse de origine animală, cum ar fi lâna, pieile sau părul, precum și consumul de carne crudă sau insuficient gătită de la animale infectate pot crește șansele de a contracta antrax.

Simptomele antraxului pot apărea între o zi și mai mult de două luni și includ febră și frisoane, disconfort toracic, dificultăți de respirație, confuzie sau amețeli, tuse, greață, dureri de stomac, dureri de cap, transpirații, oboseală extremă și dureri de corp.

Dacă nu este tratată, boala se poate răspândi în tot corpul și poate provoca boli grave și chiar moartea, potrivit CDC.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.