Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Patru taxe aberante pe care românii nu trebuie să le mai plătească

Profimedia
taxe calcule

În ultimii doi ani și jumătate, românii s-au chinuit să găsească bani pentru rate, facturi, mâncare și haine, din cauza taxelor din ce în ce mai mari introduse de Guvernul PSD-PNL. Suprataxarea contractelor part-time, taxa pe boală de 10% din concediile medicale, accizele mari la carburanți, energie și gaze, dar și taxele de 42% pe salarii au dus la sărăcirea oamenilor.

Toate aceste taxe pot fi reduse sau eliminate total pentru a ajuta românii să rămână cu mai mulți bani în buzunar și să facă față inflației și diferitelor crize economice.

Suprataxarea contractelor part-time

Aberația „muncești 2 ore, plătești cât pentru 8 ore” se numără printre primele măsuri luate de Guvernul PSD-PNL împotriva românilor care muncesc cinstit în România. Efectul imediat a fost că au dispărut cel puțin 40.000 de locuri de muncă. La câteva luni de la adoptarea suprataxării contractelor part-time, peste 100.000 de locuri de muncă au dispărut din economie! Aproape jumătate dintre acestea erau în învățământ.

Măsura aberantă PSD-PNL a lovit în toți cei care, din diferite motive, precum copil mic în îngrijire, probleme de sănătate, vârstă mai înaintată, nu se puteau angaja decât cu normă parțială.

Pentru fiecare angajat part-time, o firmă trebuie să plătească statului taxe de două ori și jumătate mai mult decât angajatului. De exemplu, un angajat plătit cu salariul minim pe economie și care muncește 2 ore pe zi va primi, la sfârșitul lunii, 520 de lei. În schimb, statul încasează de pe urma lui 1.291 de lei. Adică, de aproximativ două ori și jumătate mai mulți bani.

USR a vrut să îndrepte abuzul PSD-PNL, a sesizat Curtea Constituțională și a depus un proiect de lege în acest sens, dar a fost blocat din martie 2023, în Camera Deputaților, de majoritatea PSD-PNL.

Taxa pe boală

În goana constantă după noi surse de venituri la buget, din care să-și hrănească specialii și camarila de partid, PSD și PNL au inventat, la finalul anului 2023, o nouă taxă aberantă: taxa pe boală. Aplicată de la 1 ianuarie 2024, ea înseamnă -10% la veniturile românilor care s-au îmbolnăvit și au fost nevoiți să intre în concediu medical, ale părinților cu copii bolnavi (inclusiv de cancer), ale gravidelor cu sarcini cu risc și ale mamelor care de abia au născut.

Estimarea este că în primele trei luni ale anului 2024, doar din taxa pe boală, PSD și PNL au luat din buzunarele bolnavilor aproape 32 de milioane de euro. Banii obținuți din această taxă nu merg o secundă spre sistemul sanitar, spre îmbunătățirea serviciilor medicale din clinici și spitale. Nu, ei sunt folosiți doar pentru ca partidele conduse de Ciolacu, Ciucă și Iohannis să aibă ce risipi, așa cum fac de când s-au instalat la guvernare.

Și de această dată, USR a încercat să oprească abuzul PSD-PNL. Nu doar că a avertizat asupra efectelor măsurii înainte ca Guvernul să adopte OUG 115/2023, dar a cerut Avocatului Poporului să atace ordonanța la Curtea Constituțională. Cum Renate Weber a ignorat cererea, USR depus un proiect de lege pentru desființarea taxei pe boală. De la începutul anului, USR a pus constant presiune pe PSD și PNL să dezbată proiectul din Parlament și să elimine taxa pe boală. În fiecare săptămână, parlamentarii USR cer în comisii dezbatere și vot, dar PSD și PNL se opun.

TVA la carburanți, energie și gaze

În octombrie 2021, când criza energetică și facturile apăsau greu pe umerii românilor, iar PSD și PNL începeau alba-neagra cu schema de plafonare și compensare, USR a venit în ajutorul oamenilor cu un pachet complet de 12 soluții, unele dintre ele aplicate deja de alte state europene (Detalii aici - AICI)

Dacă ar fi fost implementate măsurile propuse de USR, ar fi scăzut, pe termen scurt, facturile românilor cu circa 30%. Ce au făcut PSD și PNL? Au respins proiectul USR (întâi în Senat, în decembrie 2021, apoi și în Camera Deputaților, în iunie 2022).

Soluțiile pe termen scurt se refereau la reducerea TVA de la 19% la 5% pentru energie electrică și gaze naturale pentru consumatorii casnici și non-casnici pe o perioadă de 6 luni și eliminarea accizei pe energie electrică. Măsurile pe termen lung priveau de la accesarea celor peste 10 miliarde de euro din Fondul de modernizare al UE la decăpușarea companiilor de stat din energie, reformarea Complexului Energetic Oltenia, finalizarea centralei pe gaz de la Iernut și deblocarea investițiilor în exploatarea zăcămintelor de gaze de mare adâncime din Marea Neagră.

Apoi, în februarie 2022, când o rată a inflației cu două cifre era doar în cele mai pesimiste prognoze ale BNR, USR a propus reducerea TVA de la 19% la 5% pentru carburanți. Știați că aproape 50% din prețul unui litru de benzină este colectat de stat sub formă de TVA și accize? Și de această dată, PSD și PNL au respins proiectul USR la Senat în mai 2022, după care l-au blocat în Camera Deputaților. De ce? Pentru că Executivul format de cele două partide nu era interesat de binele românilor, ci voia doar să strângă cât mai mulți bani la buget, din care să împartă, apoi, discreționar, din pixul premierului.

Taxele de 42% pe salarii

România este pe primul loc în Uniunea Europeană la impozitarea muncii și la sărăcia în muncă. Taxarea pe salariul minim este în România peste 42%, în timp ce media în statele membre OCDE este la 30%. Care sunt efectele acestei impozitări crescute? Românii rămân cu mai puțini bani în buzunar după ce statul își ia dările și este descurajată munca în România.

De aceea, USR a propus constant și propune în continuare reducerea poverii fiscale pe muncă. Fie prin reducerea cotelor de impozitare, fie prin neimpozitarea unei sume, ceea ce ar antrena creșteri mai mari pentru salariile mici.

România nu poate prospera în timp ce oamenii care muncesc cinstit în economie sunt jecmăniți, lună de lună, de politicieni care confundă bugetul statului cu pușculița de partid. Românii merită salarii decente și o țară modernă, o Românie a spitalelor curate, a școlilor echipate pentru viitor, a autostrăzilor care să unească regiunile istorice ale țării.

O Românie modernă înseamnă un sistem de taxare corect, previzibil și aplicat cu respect față de cel care muncește. Codul Fiscal actual e doar o formă prin care PSD și PNL ne fură până și viitorul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.