Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Paul Bruce Dickinson, solistul legendarei trupe heavy metal Iron Maiden, cetățean de onoare al orașului Sarajevo

Oraşul Sarajevo a acordat sâmbătă cetăţenia de onoare lui Paul Bruce Dickinson, solistul legendarei trupe heavy metal britanice Iron Maiden, în semn de mulţumire pentru sprijinul pe care l-a adus locuitorilor din capitala Bosniei-Herzegovina în timpul asediului din anii 1990, informează AFP şi Hina, potrivit agerpres.ro.

Atunci, într-un turneu mondial pentru a-şi promova albumul solo "Balls to Picasso'', Dickinson şi-a adus formaţia în oraşul asediat, în decembrie 1994 când conflictul intercomunitar (1992-1995, 100.000 de decese) era în plină desfăşurare. Ei au venit la Sarajevo printr-un convoi umanitar, escortaţi de soldaţi ai ONU.

Citește și: Liviu Dragnea a dat cărțile pe față! Cine e cel mai bun ministru din Guvern

În seara zilei de 14 decembrie, sala BKC, o fostă sinagogă, era plină ochi, într-un oraş rupt de restul lumii.

"Era nevoie de mult curaj şi umanitate să vii în 1994 la Sarajevo asediat şi devastat, pentru a spune nu şi a pleda pentru oprirea celui mai grav război din Europa de la al Doilea Război Mondial", a declarat Igor Gavric, preşedintele Consiliului municipal, în timpul ceremoniei.

Citește și: Liviu Dragnea îl torpilează pe Klaus Iohannis! Îl refuză pe șeful statului

Acest concert a permis locuitorilor din Sarajevo să "creadă" că vor "supravieţui şi că oraşul va supravieţui", potrivit edilului.

Concertul oferit de Dickenosn şi formaţia sa a redat speranţa oamenilor şi i-a făcut să simtă că nu sunt singuri. A fost un concert care a adus o briză de pace în oraşul distrus. Pentru unii, concertul a fost începutul sfârşitului asediului oraşului, un semn că vin timpuri mai bune, se spune în textul care însoţeşte propunerea de a-i acorda lui Dickinson titlul de cetăţean de onoare.

Citește și: Ieșire fulgerătoare a lui Augustin Lazăr! Reacție în forță, după interviul difuzat de Antena 3

"În lumea noastră, cele mai multe lucruri durează cinci minute pe reţelele sociale. Este uimitor că, la aproape 25 de ani de la spectacolul de la Sarajevo, înseamnă atât de mult pentru oameni încât să-mi atribuie acest premiu simbolic", a comentat Bruce Dickinson, îndelung aplaudat de circa o sută de invitaţi.

"Dar, într-adevăr, în timp ce este o mare onoare, cred că acest premiu aparţine la fel de mult oamenilor din Sarajevo care sunt încă aici", a adăugat rockerul de 60 de ani.

Mai mult de 11.000 de persoane au fost ucise în timpul asediului capitalei bosniace de către armata sârbă, care a durat 44 de luni (1992 - 1996), în timpul războiului din Bosnia, desfăşurat în contextul unor serii de conflicte politice şi armate care au dus la destrămarea fostei Iugoslavii.

Citește și: Solicitare urgentă a președintelui Klaus Iohannis! Ordin la nivel național

Locuitorii din Saraievo au redescoperit concertul miraculos din 1994 după lansarea în 2016 a documentarului 'Scream for me, Sarajevo!', realizat de bosniacul Tarik Hodzic, multiplu premiat şi al cărui titlu împrumută fraza lansată de Dickinson la începutul concertului.

"Nu am oprit războiul, dar i-am făcut pe oameni să se simtă mai bine acolo unde se aflau, şi asta este ce pot face toţi muzicienii", a spus Dickinson într-o declaraţie pentru presă, după ceremonie.

Dickinson vorbeşte despre vizita la Sarajevo în cartea sa ''What Does This Button Do?''.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.