Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PDL va ataca la CCR proiectul de revizuire a Constituţiei. Alin Tişe: USL atacă din nou statul de drept

ccr
„Proiectul elaborat de USL este un nou atac la adresa statului de drept şi se situează în afara Constituţiei. Revizuirea trebuie să fie în conformitate cu Legea fundamentală şi cu deciziile Curţii Constituţionale”, a declarat democrat-liberalul.
El s-a referit la decizia CCR nr. 682 din 27 iunie 2012 potrivit căreia „referendumul,  indiferent de caracterul său decizional sau consultativ - cum este cazul referendumului naţional din 2009, reprezintă o modalitate de exercitare a suveranităţii naţionale.
” Totodată, potrivit articolului 2 din Constituţie, suveranitatea poporului exprimată printr-un referendum este obligatorie pentru Parlament. În plus, Comisia de la Veneţia, prin documentul Linii directoare pentru organizarea referendumului adoptat în octombrie 2007, a reţinut că „efectele referendumului trebuie să fie expres prevăzute în Constituţie”. „Orice proiect de revizuire care nu ţine seama de deciziile CCR este neconstituţional. PDL le-a solicitat membrilor acestei Comisii de revizuire reintrarea în legalitate, însă majoritatea USL a respins propunerea noastră. PDL a părăsit sala de şedinţe în semn de protest. În cazul în care CCR va declara proiectul de revizuire neconstituţional, membrii acestei Comisii, în frunte cu Crin Antonescu, ar trebui să demisioneze din Parlament”, a adăugat Alin Tişe.
„PDL nu participă la acest simulacru de dezbatere parlamentară care are loc în Comisia condusă de Crin Antonescu, dar se va bate în plen pentru fiecare amendament. Avem nevoie de o Constituţie pentru viitor, nu de una care să rezolve problemele politicienilor sau să ne arate cum se poate ataca statul de drept. De ce refuză USL o dezbatere reală şi vrea să încheie discuţiile în doar două zile?”, a adăugat vicepreşedintele PDL Cezar Preda. La rândul său, vicepreşedintele PDL Ioan Oltean a subliniat că PDL a solicitat, în cadrul şedinţei Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, ca dezbaterea să reînceapă de la primul articol, întrucât este nevoie de o analiză profundă, serioasă şi transparentă, care să ţină cont de poziţiile exprimate de societatea civilă, Asociaţia Magistraţilor, Consiliul Legislativ şi Comisia de la Veneţia. „PDL se va adresa Comisiei de la Veneţia  pentru ca aceasta să ne trimită observaţiile sale, pentru a ne asigura că vor fi analizate şi incluse în proiectul de revizuire a Constituţiei, având în vedere că preşedintele Comisiei, Crin Antonescu, nu a putut să ne pună la dispoziţie un document scris ca urmare a discuţiilor cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia”, a conchis Oltean.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.