Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe ce mizează cei doi candidaţi în ultimul weekend înainte de alegerile prezidenţiale din SUA

Hillary Clinton şi Donald Trump lansează vineri ultimul weekend de mobilizare în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din Statele Unite, organizate pe 8 noiembrie, transmiţându-le simpatizanţilor lor un sentiment de urgenţă în faţa 'cacofoniei' sondajelor de opinie, comentează vineri France Presse.

Candidata democrată, în vârstă de 69 de ani, nu încetează să repete că aceste alegeri 'sunt cele mai importante' din viaţa americanilor. Susţinută de un Barack Obama în mare formă, Clinton, care ar putea deveni prima femeie devenită preşedinte ale SUA, reaminteşte cu fiecare ocazie de afirmaţiile misogine făcute de Donald Trump, cerându-le alegătorilor să-şi imagineze o Americă ce l-ar avea drept model pe candidatul republican.

''Cea mai bună modalitate de a respinge intoleranţa, hărţuirea, discursul bazat pe ură şi discriminarea este de a bate recordul de participare din istoria Statelor Unite'', a spus ea joi seară la Raleigh, statul Carolina de Nord.

Citeşte şi: Incendiu PUTERNIC la Parlamentul Austriei. Clădirea a fost evacuată / FOTO & VIDEO

Preşedintele în exerciţiu a adoptat acelaşi mesaj apocaliptic, afirmând că alegerile ar putea schimba 'cursul istoriei'. ''Toate progresele pe care le-am făcut ar putea fi aruncate pe fereastră dacă nu câştigăm aceste alegeri. (Donald Trump) este o persoană care ar aduce pagube democraţiei noastre'', a subliniat Barack Obama, într-un discurs rostit la Jacksonville, statul Florida.

În ceea ce îl priveşte, miliardarul populist de 70 de ani avertizează de câteva zile că 8 noiembrie va fi ultima şansă de a întoarce pagina unui sistem cangrenat de grupurile de interese şi complicitatea elitelor politico-economice.

Trump evocă scandalul e-mailurilor trimise de Hillary Clinton când aceasta era secretar de stat, caz redeschis recent de FBI, pentru a denunţa presupusa corupţie şi ceea ce el consideră a fi incapacitatea candidatei democrate de a deveni preşedinte.

La mijloc se află o mână de americani indecişi, care oscilează între cele două opţiuni care nu îi conving în mod decisiv, în pofida unei campanii frenetice care monopolizează atenţia media de un an şi jumătate.

Cheia, pentru Hillary Clinton, constă în maximizarea participării alegătorilor care au format 'coaliţia Obama': afro-americanii, hispanicii şi tinerii. Or, rata de participare a afro-americanilor va fi mai mică decât în 2012, potrivit cifrelor privind participarea la votul anticipat în Carolina de Nord şi Florida.

Citește și: Guvernul britanic a făcut recurs la decizia Înaltei Curți: Alți judecători se vor pronunța pe Brexit

Pentru a debloca acest rezervor de voturi, Clinton va merge vineri în trei 'bastioane' democrate: Pittsburgh (statul Pennsylvania), Detroit (statul Michigan) şi, în fine, Cleveland (statul Ohio), pentru un concert gratuit cu rapperul Jay Z.

Pentru a ajunge la potenţialii alegători, Hillary Clinton face apel la celebrităţi, precum Jennifer Lopez, sâmbăta trecută, şi Pharrell Williams, joi. În ajunul scrutinului, luni seară, Hillary şi Bill Clinton vor participa alături de cuplul Obama la un mare miting la Philadelphia.

La rândul său, Donald Trump încearcă să răstoarne pronosticurile prin stimularea entuziasmului în rândul electoratului său cheie, format din bărbaţi albi şi fără studii.

Citeşte şi: Urmăreşte LIVE. Coridorul umanitar din Alep, după armistiţiul decretat de Moscova

El va avea vineri apariţii publice în trei state: New Hampshire, Ohio şi Pennsylvania.

La nivel naţional, Hillary Clinton nu dispune, în medie, decât de un avans de două puncte procentuale în faţa lui Trump.

Dar suspansul se referă doar la 12 state cheie, unde cele două tabere îşi concentrează vizitele. Candidata democrată domină în majoritatea sondajelor de opinie recente, dar rezultate contradictorii îi lasă pe comentatori perplecşi şi dau fiori democraţilor.

Astfel, în statul Carolina de Nord, un institut de sondare a opiniei publice dă un avans de trei puncte procentuale lui Hillary Clinton... iar un altul de şapte puncte procentuale lui Donald Trump.

''Politicos şi calm, nu-i aşa? Rămâi concentrat, Donald'', s-a încurajat miercuri Donald Trump în cursul unui miting electoral, fiind convins că marţea viitoare le va face o surpriză Americii şi lumii, relatează agerpres.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.