Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe cine scoate PSD din pălărie la prezidențiale. Scenariile din 'cabinetul zero' și candidații de la bursa zvonurilor

libertatea.ro
dragnea

Pentru prima oară în istoria post-decembristă, social-democrații au anunțat public că ar putea să nu aibă candidat propriu la alegerile prezidențiale din 2019.

Intentionez sa ajungem (PSD și ALDE, n.red.) intr-un timp rezonabil la concluzia ca trebuie sa avem un candidat unic si apoi vom stabili cine are cele mai mari sanse. Nu resping nicio varianta, nici cu mine, nici cu domnul Tariceanu, ci cu cine vom constata ca are cele mai mari sanse. Inca cinci ani cu Iohannis inseamna dezastru pentru Romania, ca sa ne intelegem foarte clar”, a spus președintele PSD, Liviu Dragnea, în ultimul său interviu televizat, anul trecut, la Antena 3.

În 'cabinetul zero' din care fac parte apropiații lui Liviu Dragnea circulă mai multe scenarii.

Cea mai răspândită teorie este că PSD nu are cum să nu aibă candidat propriu la prezidențiale și că este obligatoriu ca președintele partidului să fie alesul, așa cum spune tradiția social-democrată.

În același timp, o altă teorie este că Liviu Dragnea nu ar vrea să-și pună pielea pe băț pentru că în cazul unui eșec la prezidențiale, riscă să aibă soarta lui Năstase, Geoană și Ponta, adică să devină un 'cal mort' de care PSD trebuie să se debaraseze.

Toate cercurile din interiorul PSD sunt de acord că Liviu Dragnea va fi candidatul la prezidențiale dacă acesta își dorește să intre în cursă și că în acest moment Dragnea este principala opțiune a partidului pentru Cotroceni.

În PSD și în spațiul public s-au vehiculat în ultimii doi ani o listă lungă de nume pentru prezidențiale.

Primarul Capitalei, Gabriela Firea, politicianul cu cele mai multe voturi după președintele Klaus Iohannis, a respins în permanență ideea unei candidaturi la prezidențiale. De altfel, Firea a intrat recent într-un conflict deschis cu majoritatea pro-Dragnea din PSD. În acest moment, varianta Firea - prezidențiabil este exclusă în PSD.

Ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, ar accepta să candideze la prezidențiale din partea PSD, spun surse din partid. Teodorovici trece însă în PSD în categoria celor care și-ar dori dar nu au susținerea necesară, după ce acesta și-a dorit să candideze și la Primăria Capitalei în 2016, dar nu a găsit sprijin suficient, iar după alegerile parlamentare în PSD a circulat zvonul că Teodorovici ar vrea să fie premier.

În aceeași categorie a doritorilor fără susținere este plasat în PSD și vicepreședintele Robert Negoiță, spun surse din partid.

Premierul Viorica Dăncilă este un alt nume care s-a vânturat în PSD drept variantă în cursa pentru Cotroceni.

Până să intre în schimbul de replici cu Guvernul, comisarul european Corina Crețu a fost și ea o idee ridicată prin PSD, însă în acest moment ideea este exclusă.

La bursa zvonurilor s-au mai perindat nume precum: Ioan Aurel Pop (președintele Academiei Române), Vasile Dâncu (sociolog, fost sfetnic al lui Liviu Dragnea), Lia Olguța Vasilescu (vicepreședinte PSD), Ecaterina Andronescu (ministrul Educației).

Chiar și ministrul Agriculturii, Petre Daea, a prins la un moment dat bursa zvonurilor, dar ideea a fost abandonată rapid în PSD.

În spațiul public a circulat în primăvara lui 2018 un scenariu legat de Principesa Margareta, dar Liviu Dragnea a respins posibilitatea ca aceasta să fie candidatul PSD la prezidențiale.

Citește și: PSD caută lovitura de grație pentru Klaus Iohannis: Suspendarea din funcție și punerea sub acuzare pentru înaltă trădare! .

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.