Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe cine servesc noii politicieni?

ajutor

Am ascultat la televizor declarațiile lui Elek Levente privind rezultatul referendumului intern din USR. Cu mai puțin de două zile înainte, într-un interviu, îmi spusese un lucru „fain”. USR, zicea el, trebuie să prezinte alternative (și nu doar să critice). Acum, președintele interimar al USR venea în fața publicului să arate o alternativă asumată de partid.

Doar că dl Elek a ales să nu insiste la început cu decizia și consecințele ei, ci cu procesul intern. Cum USR a făcut referendum, cum a fost referendumul și ce minunat este că USR a făcut referendum. Rezultatul în sine părea aproape secundar.

Nu știu dacă aceasta a fost întreaga esență a discursului deoarece redacția Realitatea TV (posibil singurul post TV care prelua live) s-a plictisit și a încheiat transmisia.

Același tip de discurs l-au avut toți comunicatorii USR, cu o singură excepție (nu contează cine e excepția, nu dăm aici note de bună purtare).

Dar, ați putea întreba, de ce nu îi lași tu Andrei să se laude, dacă chiar au făcut referendum? Pentru că un bun discurs politic nu este despre vorbitor, nu despre partidul vorbitorului, ci despre cetățean. Nu despre politician ci despre alegător. Cu ce mă ajută pe mine, Andrei, ce a făcut tu azi USR?!?

(Bine, acuma eu știam cu ce mă ajuta pe mine, că sunt familiarizat și vocal pe acest subiect. Dar mai sunt și alții pe lume).

Nu m-aș fi așteptat să insiste pe tema asta. În definitiv, marea realizare a referendumului era una internă, USR dovedind că poate lua decizii. Dar, fie și din reflex, fie și ca un simplu semn, ar fi trebuit să ni se spună, nouă, alegătorilor, că partidul se gândește la noi. Că face pentru noi ceea ce face.

Principala calitate a unui politician este să servească alegătorul. Nu să nu fure, uneori servitorii mai și fură. Ci să servească. Alegătorii pot ierta furtul, dar nu am văzut încă să ierte inutilitatea.

Problema asta, anume că noii politicieni nu dau semne că vor să ne servească, se vede și în alte părți, nu doar la USR și nu doar la referendum.

Să ne uităm la opoziția față de Gabriela Firea. Doamna Firea nici ea nu prea servește alegătorul. Dar petrece cantități disproporționate de timp încercând să ne convingă că o face. Începe mereu, muncește mult în media dar nu prea finalizează.

Strategia corectă a opoziției ar fi fost să ofere o alternativă. Să propună proiecte, să aștept ca dna Firea să le pice și să promită reluarea proiectelor după ce vor câștiga alegerile. După acest articol șeful îmi va spune că iar dau consultanță gratis. Dar nu e consultanță, că lucrurile scrise aici sunt ultra-banalități. E mai mult un fel de coaching: hai băieți și fete că nu e greu, puteți, forța este în voi. Nu de alta dar și eu mă plimb pe străzile din oraș, văd ce văd și aș vrea o Opoziție locală mai puternică.

Ultima pe listă în această seară este organizația România 100. Deocamdată nu vedem oferta lor, deci o judecată finală este prematură. Dar este interesant cum se apropie grupul dlui Cioloș de politică. În ciuda unor oferte mai mult sau mai puțin entuziaste dinspre PNL și USR, dl Cioloș a hotărât să zboare solo. Dacă am merge pe presupunerea că politicienii servesc cetățenii, și nu invers, am putea crede că dl Cioloș simte că ne poate servi mai bine separat, că poate crea un partid mai bun sau o program mai inteligent. Doar că... dl Cioloș nu putea ști că poate mai bine, deoarece nu făcuse nici un partid și, dacă e să fiu rău, improvizase și programul de guvernare. Faptul că nu știa prea bine ce vrea se vede și în lentoarea cu are se mișcă România 100, lansată de cel pțin două ori și care nu știu nici azi ce se presupune că îmi oferă. Este România 100 despre noi sau este despre Lider?

PSD și PNL sunt în crize adânci și au nevoie de reformă. Dar ambele partide, cât de cât, știu că trebuie să vorbească cu cetățeanul și să îi ofere serviciile.

Noii politicieni nu oferă prea des servicii specifice ci mai mult valori, personaje, inspirație și alte asemenea. Ori România trăiește încă într-o perioadă materialistă și noii politicieni trebuie să ne explice aici și acum ce vor face și la ce ne folosește ce vor face ei.

Trebuie să facă asta pentru binele lor, pentru binele PSD și PNL care fără presiune externă nu se vor reforma și, în general, pentru ca împreună să prevenim o ascensiune a extremismului în 2020.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.