Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

PE REPEDE ÎNAINTE - Eugen Nicolicea cere DEJA termene de atac pentru revizuirea sentințelor în dosare instrumentate pe protocoale

Eugen Nicolicea

Președintele Comisiei Juridice a Camerei Deputaților, Eugen Nicolicea, a declarat marți, în cadrul dezbaterilor privind OUG 6/2016, că dacă Parlamentul va introduce un nou motiv de revizuire a sentințelor, este „imperios necesar” să fie prevăzute termene pentru noua cale de atac, scrie Mediafax.

„Deci fie că introducem un nou motiv de revizuire, fie că le păstrăm pe cele vechi, cred că este imperios necesar să spunem termenele în care se poate apela la acest nou motiv de revizuire. Nu putem să lăsăm așa, putem să scriem că sunt valabile oricând, dar începe să se aducă atingere securității juridice. Pe de altă parte, CCR a spus că între securitatea juridică și îndreptarea unei situații de nedreptate flagrantă, primează îndreptarea situației de nedreptate flagrantă, deci există și decizie în sensul acesta”, a declarat, marți, deputatul PSD Eugen Nicolicea, la dezbaterile din Comisia Juridică pe marginea OUG 6/2016 privind mandatele de interceptare.

Nicolicea și-a exprimat punctul de vedere imediat după ce secretarul de stat din Ministerul Justiției, Mariana Moț, prezent la dezbatere, a declarat că dacă Parlamentul adoptă o lege de respingere a OUG 6/2016 privind mandatele de supraveghere, atunci MJ propune introducerea în lege a unui nou motiv de revizuire a sentințelor.

„Am adus în formă scrisă o notă cu posibilele efecte ale adoptării unei legi de respingere a OUG 6, trecând prin toate actele normative care au fost modificate de OUG 6. Am formulat mai multe observații punctuale, opinând noi că în situația în care vor fi eliminate din ordonanță ar fi necesare unele texte care să acopere un posibil vid legislativ în situația respectivă”, a declarat, marți, în Comisia Juridică a Camerei Deputaților, secretarul de stat din Ministerul Justiției, Mariana Moț.

Citește și: Paul Stănescu, REACȚIE SURPRIZĂ la anunțul lui Ponta privind schimbarea lui Dragnea de la Camera Deputaților .

 

Potrivit lui Moț, MJ a pregătit un „draft” cu privire la efectele produse de aplicarea OUG 6/2016.

„Posibile efecte cu privire la protocoalele de cooperare încheiate în baza art. IV din OUG 6, care vizează modificarea Legii 14/1992 și care a constituit temei legal pentru încheierea protocoalelor de colaborare. Am venit și cu o formă, un draft de posibile texte pentru situația în care veți adopta legea de respingere a OUG cu privire la art. IV din OUG 6, respectiv cu privire la soarta protocoalelor de cooperare încheiate în condițiile OUG 6 dar și cu privire la mijloacele de probe care au fost obținute în aplicarea acestor protocoale de cooperare”, a menționat Moț.

Secretarul de stat a spus că Ministerul Justiției propune introducerea în Codul de Procedură Penală a unui noi temei de revizuire a hotărârilor judecătorești definitive.

„Propunem, de asemenea, dvs veți aprecia dacă este necesară introducerea unui nou temei de revizuire, după litera f) a art.453 sau dacă veți aprecia că actualele temeiuri de revizuire existente deja în Codul de Procedură Civilă pot fi acoperitoare pentru situația în care probele au fost obținute în modalitatea stabilită de OUG 6. Noi am propus un nou temei de revizuire, acela după litera f) de la art.453 alin.1, introducerea unei litere g), care să facă referire directă la hotărârile care s-au întemeiat pe probele obținute în temeiul OUG 6”, a menționat Mariana Moț.

Deputații juriști dezbat marți, proiectul de aprobare a OUG 6/2016 privind punerea în executare a mandatelor de supraveghere tehnică în procesele penale. Respingerea OUG ar putea conduce la revizuirea anumitor probe în dosare, potrivit ministrului Justiției.

Legea a fost adoptată tacit în Senat, Camera Deputaților fiind cameră decizională în acest caz.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.