Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pe șeful autonomiei găgăuze nu-l interesează limba română, dar consideră că PAS a înșelat întreaga populație de peste Prut

gagauzia

Președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitri Constantinov, consideră că deputații din partidul de guvernământ de la Chișinău (PAS) au trișat atunci când au aprobat, în prima lectură, cu 56 de voturi, proiectul de lege prin care sintagma „limba moldovenească” va fi înlocuită cu „limba română” în legislația Republicii Moldova, scrie Radio Europa Liberă Moldova.

Șeful legislativului autonomiei găgăuze a declarat Europei Libere că „în principiu, limba în care vorbește poporul moldovenesc nu ar trebui să intereseze autoritățile de la Comrat”.

Important este ca aceste modificări să fie efectuate conform legislației, dar și mai bine – prin referendum. Să schimbi naționalitatea întregului popor este o chestiune foarte importantă. Ei [deputații] au decis să înșele întreaga populație. Cred că aceasta este, cel puțin, o lipsă de decență”, a acuzat Constantinov.

El a mai spus că, „dacă această lege va fi adoptată corect din punct de vedere juridic, atunci autoritățile de la Comrat vor fi obligate să facă modificările respective în actele oficiale”.

Proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, cu scandal pe 2 martie. Deputații din opoziția comunistă și socialistă au anunțat că se vor adresa la Curtea Constituțională. În opinia lor, decizia de modificare a Constituției urma să fie luată cu votul a două treimi din parlamentari, și nu de majoritatea acestora.

Pe de altă parte, legislatorii Partidului Acțiune și Solidaritate susțin că nu au modificat Constituția, ci au aplicat o hotărâre a Curții Constituționale din 2013, care stabilea că Declarația de Independență a R. Moldova (în care limba de stat este numită „română”) prevalează asupra Constituției (în care e „moldoveneasca”).

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.