Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pelicula 'Maria, Regina României', premiat la Avanpremierele toamnei, la festivalul Les Films de Cannes à Bucarest

Arhivele Nationale
regele Ferdinand Regina Maria

Pelicula "Maria, Regina României", de Alexis Sweet Cahill, a primit premiul publicului în secţiunea Avanpremierele toamnei, la cea de-a zecea ediţie a festivalului Les Films de Cannes à Bucarest, care a avut loc în perioada 18 - 27 octombrie, potrivit unui comunicat, scrie Mediafax.

Timp de zece zile, Les Films de Cannes à Bucarest a adus pe marile ecrane, la Cinema PRO, Cinema Elvire Popesco, Cinema Muzeul Țăranului, Cinemateca Union, Instituto Cervantes și Sala Auditorium a Muzeului Național de Artă al României, filme premiate la Cannes, avanpremiere românești, retrospective de autor, un Focus Spania și proiecții speciale.

Duminică seară a avut loc gala de închidere a ediției bucureștene a festivalului și au fost anunțate pe scenă premiile manifestării.

Astfel, câștigătorul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema - filme de un minut realizate de liceeni din cinci licee bucureștene, este "Domnișoara Amelia", regizat de Ruxandra Nițescu, de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza". Juriul care a acordat premiul în valoare de 1.000 de lei a fost alcătuit din cineaștii internaționali Christophe Barral, Beranger Lacoste și Kanon Fukuyama.

Citește și: Vladimir Bukovsky, scriitor și disident rus, a murit în Marea Britanie

Filmele câștigătoare ale premiului publicului după proiecția de duminică, de la Cinema Muzeul Țăranului, câte unul din fiecare liceu au fost: de la Colegiul Național Bilingv "George Coșbuc" - "Crash", de Vlad Furtună, de la Liceul de Arte Plastice "Nicolae Tonitza" - "Domnișoara Amelia", de Ruxandra Nițescu, de la Colegiul Național "Școala Centrală" - "Eu exist?!", de Iasmina Coman și Maria Stana, de la Colegiul Național "Sfântul Sava" - "Western cu toaster", de Toma Hurduc și Matei Preda, de la Colegiul Național "Spiru Haret" - "În pas cu lumea", de Andreea Bărgăoanu, Vlad Cocoș, Matei Greceanu, Ștefan Tudorache, Alin Zlotea. Fiecare echipă câștigătoare a primit câte un premiu de 1.000 de lei.

Juriul secțiunii Une minute de vie, une minute de cinema a decis și câștigătorul competiției Filminute. Dintre cele 25 de filme selectate, juriul a ales "Life Goes On", din Norvegia, de Henry Knorvalls. Directorul Filmminute, John Catchum, a fost cel care a ridicat premiul. Acesta, după ce a mulțumit, a amintit de data de 31 octombrie, termenul limită până la care se poate vota pentru premiul publicului pe filmminute.com.

Alex Molico și Andrei Epure, câștigătorii primei ediții a concursului de scenarii Write a screenplay for..., organizat de Asociația Cinemascop, cu sprijinul HBO Europe, au urcat pe scenă pentru a-și primi premiile. Acestea au fost înmânate de reprezentanta HBO, Ioanina Pavel. De asemenea, a fost anunțată tema ediției a doua a concursului Write a screenplay for..., care îl va avea ca protagonist pe actorul Vlad Ivanov. Datele despre perioada de înscriere vor fi făcute în curând publice pe site-ul filmedefestival.ro

Câștigătorii celei de-a patra ediții a secțiunii Works in Progress, în cadrul căreia au fost discutate 22 de filme în fază de postproducție sunt: Ruxandra Ghițescu, cu filmul "Otto Barbarul", şi Radu Ciorniciuc, cu filmul "Acasă".

În cadrul programului Managing Talents, patru actori români au fost selecționați pe lista scurtă pentru o întâlnire cu regizorul Daniel Sandu pentru a fi distribuiți în filmul "Tata mută munții", care va fi realizat anul viitor. Este vorba despre Radu Mateucă, Ioan Paraschiv, Ana Covalciuc, Andreea Boboc.

În final s-a anunțat cel mai votat popular film din secțiunea Avanpremierele toamnei. Câștigătorul premiului publicului a fost "Maria, Regina României", de Alexis Sweet Cahill, care va intra în cinematografe pe data de 8 noiembrie.

Ediția a zecea a Les Films de Cannes à Bucarest a fost organizată de Asociația Cinemascop și Voodoo Films și realizată în parteneriat cu Ambasada Franței și Institutul Francez din Bucureşti.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.