Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pensiile speciale pentru aleșii locali, între reacții și silenzio stampa

deputati_84347600

După cutremurul adoptării legii pensiilor speciale pentru parlamentari, la reașezarea plăcilor tectonice nu a întârziat să apară nici replica, sub forma adoptării legii pensiilor speciale pentru aleșii locali.

Screenshot_1După adoptarea legii, senatorii care au votat-o par să fi intrat în silenzio stampa. De obicei, după adoptarea unei legi de „interes național”, parlamentarii se grăbeau să ajungă primii în fața camerelor de luat vederi, pentru a explica cum inițiativa legislativă pe care au votat-o va schimba la față România. De această dată, aproape nimic. Spun aproape pentru că, bineînțeles, senatoarea Cristiana Anghel nu se ferește să ne declare motivele pentru care o astfel de lege era necesară, motive care țin, desigur, de „reprezentarea oamenilor care au pus-o să facă legi”, după cum declara ea într-un alt caz, în fața păstorilor protestatari.

Dacă social-democrații par să fi intrat în greva tăcerii, din rândurile liberalilor, care au ales în semn de protest să părăsească sala în momentul începerii votului, reacțiile nu s-au lăsat așteptate. Florin Roman, vicepreședintele CJ Alba, a oferit lămuriri despre necesitatea adoptării legii în cauză, încă de la mijlocul lunii noiembrie.

„Eu am ajuns în jur de ora zece acasă, de pe teren, și am văzut acea știre. Imediat am reacționat, am avut o postare pe facebook în care am spus că nu sunt de acord cu asemenea pensii deoarece singurul principiu care ar trebui să conteze trebuie să fie cel al contributivității. Noi de regulă suntem consultați pe toate propunerile legislative și vă spun foarte clar că pe această inițiativă nu am fost consultați. Mai mult, noi am discutat cu foarte mulți colegi, primari, din administrația publică locală și să știți că oamenii sunt în foarte mare măsură indignați pentru că ceea ce se întâmplă este un joc murdar, se dorește ca lumea să uite discuțiile despre pensiile speciale ale parlamentarilor și se mută în grădina noastră o chestiune pe care nici nu ne-o dorim, nici nu ne-ați auzit pe noi să ne plângem. Mai sunt și oameni care muncesc de dimineața până seara se mulțumesc cu ceea ce au, nu ne-a obligat nimeni să mergem acolo, am fost aleși. Eu voi refuza acestă pensie, voi notifica și Casa de Pensii, în cazul în care acestă aberație va trece, că nu doresc să beneficiez de o asemenea pensie specială și bănuiesc că nu mi-o vor băga pe gât”, a declarat Florin Roman, potrivit alba24.ro.

Screenshot_2Nici primarul interimar al Capitalei, Răzvan Sava, nu s-a ferit să acuze votul Senatului, de această dată printr-o postare pe contul oficial de Facebook. Edilul numește votul senatorilor de luni, 21 decembrie, o ”rușine”.

Horia Tiseanu, primarul liberal al municipiului Câmpina, aflat la al treilea mandat, a declarat că este împotriva pensiilor speciale, indiferent că vorbim despre parlamentari, aleși locali, ofițeri de armată sau judecători.

„Nu ar trebui să avem noi pensii mai mari în niciun caz. Dar nu ar trebui să aibă pensii mari nici ofiţerii de armată, nici cei din poliţie, nici judecătorii şi nicio altă categorie. Ar trebui să fim retribuiţi acum ca şi ofiţerii de armată, poliţie şi judecătorii astfel încât, în funcţie de contribuţie, să avem, în cele din urmă, pensii la fel, să nu fie nevoie de pensii speciale. În plus, retribuţiile primarilor în funcţie ar trebui corelate şi cu răspunderea pe care aceştia o au, având în vedere că gestionează nişte bugete foarte mari şi au o răspundere personală în gestionarea acestor fonduri”, a declarat Tiseanu, conform Mediafax.

Adeseori, ultimele zile din activitatea parlamentară sunt rezervate trecerii unor legi cel puțin discutabile, cu scopul ca aceste controverse care pot apărea să fie umbrite de venirea sărbătorilor. Doar că finalul acestui an nu face decât să apropie alegerile din 2016 și va fi interesant de văzut dacă votarea pensiilor speciale va fi taxată de electorat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.