Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pensiile speciale pentru aleșii locali au fost adoptate

parlament1

Parlamentarii  au votat luni, 21 decembrie, votul pe proiectul de lege,  cu amendamente, care prevede pensii speciale pentru primari, după ce și-au votat legea care le va aduce pensii speciale. Social democrații au anunțat deja că vor vota acest proiect de lege, în timp ce liberalii au ieșit din sală, dar anunțaseră inițial că nu resping ideea majorării salarilor, dar nu în an electorale.

UPDATE 18.00: Propunerea legislativă a fost aprobată cu 86 de voturi "pentru" și o abținere. Legea va fi trimisă spre promulgare președintelui Iohannis, care poate să o retrimită spre reexaminare o singură dată. Dacă aceasta va fi din nou adoptată de Parlament președintele o poate promulga sau ataca la CCR. Proiectul de lege a fost votat în ciuda faptului că senatorii PNL au ieșit din sala de plen în momentul votului.

UPDATE 15.10: Votul va fi acordat la ora 17:00.

UPDATE 15.00: Copreședintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu nu a precizat dacă vor vota pentru pensiile speciale ale aleșilor locali.

”O să mă consult cu colegii mei şi o să vedeţi în plen. În principiu, însă, vreau să vă spun următorul lucru şi nu mă feresc, deşi este un subiect care ştiu că generează discuţii şi chiar controverse: atâta vreme cât cei care sunt aleşi în funcţii publice, fie la nivelul Parlamentului, fie la nivelul administraţiei locale vor avea salarii mici, să nu ne aşteptăm să atragem oameni competenţi, deoarece aceştia consideră salariile neatractive. Pe de altă parte, şi funcţia este neatractivă din perspectiva riscurilor care incumbă: foarte mulţi sunt acuzaţi de conflict de interese fără să fie vorba neapărat de corupţie. Nu în ultimul rând, stăm şi ne minunăm că în România este corupţie. Avem o campanie împotrivea corupției pe care am spus că o salut. Dar această campanie nu face decât să combată efectele. Cred că ar trebui să vedem şi care sunt cauzele. Plata unor salarii ridicole pentru oameni care lucrează în administraţia publică locală – şi aici nu mă refer numai la primari, ci mă refer şi la viceprimari, la directorii din direcţiile din primării – este, dacă vreţi o premisă pentru a perpetua corupţia. Deci aş prefera să nu mai avem acest dublu limbaj. Există mulţi care, dintr-un populism ieftin, atacă aceste decizii, dar eu cred că cei din administraţia locală au dreptul la o remuneraţie stimulativă având în vedere şi responsabilităţile pe care le au, şi calitatea pe care oamenii o aşteaptă de la ei – calitate însemnând pricepere, competenţă profesională”, a declarat președintele Senatului.

Legea care prevede acordarea unor pensii speciale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de CJ a primit aviz special de la senatorii din comisiile de specialitate.

Astfel dacă legea va trece și va fi promulgată cuantumul indemnizaţiior pentru limita de vârstă se acordă în limita a trei mandate şi se calculează ca produs al numărului lunilor de mandat cu 0,55 din indemnizaţia brută lunară aflată în plată.

Pentru mandatele incomplete, indemnizaţia pentru limită de vârstă se calculează proporţional cu perioada de mandat efectiv exercitată, care nu poate fi mai mic de 2 ani de activitate de primar şi viceprimar, preşedinte şi vicepreşedinte de consilii judeţene.

Cuantumul indemnizaţiei pentru limită de vârstă ar urma să fie suportat din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice.

Potrivit iniţiativei legislative, nu vor beneficia de indemnizaţia pentru limită de vârstă persoanele care au fost condamnate definitiv pentru comiterea, în calitate de primar şi viceprimar, preşedinţe şi vicepreşedinte de consiliu judeţean, a unei infracţiuni de corupţie prevăzută la Titlul V, Capitolul I din Legea nr. 286/2009 privind Codul Penal.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.