Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentagonul se teme de un posibil război nuclear cu Rusia sau China: 'Implicațiile unui confilct sunt profunde'

Pentagon
Pentagon Departament of Defence

Șeful Comandamentului Strategic al SUA, amiralul Charles Richard, a anunțat posibilitatea unui război nuclear cu Rusia sau China. El a vorbit despre acest lucru într-un articol pentru numărul din februarie al publicației oficiale a Institutului Naval al Statelor Unite.

„Există o posibilitate reală ca o criză regională cu Rusia sau China să se transforme rapid într-un conflict cu utilizarea armelor nucleare, dacă, în opinia lor, în caz de înfrângere prin utilizarea armelor convenționale, o amenințare persistă. Implicațiile concurenței actuale și riscul asociat unei mari crize de putere sau a unui conflict armat direct sunt profunde; ele afectează aproape orice presupunere fundamentală pe care o facem cu privire la utilizarea forței armate în apărarea națiunii și a aliaților săi. Până când noi, ca departament, ajungem să înțelegem, dacă nu acceptăm, cu ce ne confruntăm și ce ar trebui făcut în acest sens, riscăm să dezvoltăm planuri pe care nu le putem executa și să obținem capabilități care nu vor oferi rezultatele dorite. În absența schimbării, suntem pe calea, încă o dată, de a ne pregăti pentru conflictul pe care îl preferăm, în loc de unul cu care suntem susceptibili să ne confruntăm. Nu putem respinge sau ignora evenimente care în prezent par improbabile, dar, dacă ar avea loc, ar avea consecințe catastrofale", a spus Richard.

Potrivit amiralului, nu se poate exclude faptul că un potențial inamic va decide să folosească un arsenal nuclear.

Întrucât Departamentul Apărării al SUA s-a concentrat asupra antiterorismului, spune Richard, Rusia și China s-au angajat în politici agresive, provocând normele internaționale în moduri nevăzute de la începutul Războiului Rece. Astfel de acțiuni, potrivit amiralului american, nu ar trebui să rămână fără răspuns de Washington.

Citește și: INEDIT Confesiunile unui călugăr în timpul pandemiei: Mi-e frică de o viitoare ‘castă a talibanilor’ ortodocși!

"Trebuie să concurăm energic pentru a-și controla agresivitatea; cedând inițiativelor lor, riscăm să le întărim convingerile că Statele Unite nu vor sau nu pot răspunde, ceea ce le-ar putea provoca în continuare", scrie Richard.

„În momentul în care inițiativa unui adversar devine un fapt împlinit, Statele Unite ar fi forțate să decidă dacă să accepte „noul lor normal”, să folosească forța militară pentru a restabili statu quo-ul sau să ne stabilească propriul „nou normal”. Capacitățile strategice ale concurenților noștri continuă să crească și sunt îngrijorătoare. Cu mai bine de un deceniu în urmă, Rusia a început să-și modernizeze agresiv forțele nucleare, inclusiv sistemele sale cu rază medie și scurtă care nu sunt responsabile de tratate. Modernizează bombardierele, rachetele balistice intercontinentale (ICBM), rachetele balistice lansate de submarine (SLBM), submarinele cu rachete balistice cu propulsie nucleară, sistemele de avertizare, capacitățile de comandă și control (C2) și doctrina care le va sprijini angajarea pe scurt, întreaga sa structură de forță strategică. Această modernizare este de aproximativ 70 la sută finalizată și este pe cale să fie realizată pe deplin în câțiva ani. În plus, Rusia construiește sisteme noi și noi, cum ar fi vehiculele cu planare hipersonică, torpilele cu rachete de croazieră și armate nucleare și alte capabilități. Și liderii săi nu au fost reticenți să valorifice aceste capacități pentru a-și constrânge vecinii. În timpul anexării Crimeei în 2014, președintele Vladimir Putin a reamintit lumii capacitățile armelor nucleare ale Rusiei, atât prin cuvinte, cât și prin fapte, pentru a avertiza împotriva oricărei încercări de inversare a rezultatului”, concluzionează amiralul american.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.