Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru a scoate India din sfera rusă, americanii renunță la democrație. Cuvinte de adulare pentru conducătorii indieni (Financial Times)

sua india

Temerile privind normele democratice vor fi ignorate săptămâna aceasta, când America îl va primi regește pe conducătorul Indiei.

În perioada de dinaintea vizitei de stat la Washington de săptămâna acesta a lui Narendra Modi demnitarii americani s-au întrecut în cuvinte de adulare care i-au încântat pe simpatizanții conducătorului indian și i-au înfiorat pe opozanții lui.

„Nu degeaba este cel mai popular lider mondial”, a declarat gesticulând amplu secretara comerțului Gina Raimondo la un eveniment organizat în aprilie la Casa Indiei din Washington, ocazie cu care a purtat un sari verde-galben. „Este incredibil, [un] vizionar, iar nivelul lui de angajament în slujba poporului Indiei e pur și simplu indescriptibil.”, relatează Financial Times citat de Rador.

Eric Garcetti, ambasadorul american proaspăt sosit la New Delhi luna trecută, l-a numit pe Modi „guru-ji al Indiei”, iar pe Ajit Doval, cinicul consilier de securitate națională al acestuia, l-a calificat „nu numai o comoară națională, ci o comoară internațională”.

Presa indiană a scris că la reuniunea Quad [„Dialogul de Securitate Cvadrilateral”: Australia, India, Japonia, SUA - n. trad.] care a avut loc cu ocazia conferinței G7 de luna trecută de la Hiroshima, președintele Joe Biden i-a spus lui Modi că rămâne fără bilete la banchetul de stat de joi de la Casa Albă, întrucât conducătorul indian ar fi „prea popular”.

În lumea post-pandemică în care lanțurile de aprovizionare se transformă, în care războiul din Ucraina provoacă perturbări globale și în care îngrijorarea generată de China ia amploare, SUA nu sunt unica putere care curtează India. Emmanuel Macron l-a desemnat pe Modi drept invitat de onoare la parada de Ziua Bastiliei de luna viitoare.

Însă toată acestă curte diplomatică a fost observată cu consternare de elita liberală a Indiei. Analiștii afirmă că democrațiile occidentale ignoră voit principiile drepturilor omului, inclusiv tratamentul la care supune guvernul indian minoritățile musulmană și creștină, presiunea lui asupra ONG-urilor și presei, precum și subminarea normelor democratice - fiindcă au nevoie de India în calitate de bastion împotriva Chinei.

„Țările vestice au decis să ignore declinul normelor democratice, al libertății presei sau tratamentul rezervat minorităților religioase care se regăsesc în India, întrucât ele cred că au nevoie de India pentru a contrabalansa China”, a declarat Sushant Singh de la Centre for Policy Research. „Ele cred că o Indie mai puternică va asigura o piedică în calea ascensiunii Chinei.”

Guvernul Indiei respinge ideea că democrația țării ar fi oricum altcumva decât robustă, iar partizanii acestuia pot găsi ușor exemple de regres democratic în statele occidentale, nu în ultimul rând chiar în SUA.

Din perspectiva Americii, India nu e nicidecum unica țară în care Washingtonul ignoră drepturile omului și acordă prioritate maximă considerațiilor geopolitice, după cum reiese și din colaborarea militară tot mai strânsă cu Vietnamul, o non-democrație monopartid. Din rândul democrațiilor, Israelul, cu istoricul său inconsecvent în materie de drepturile omului și cu destrămarea instituțiilor democratice sub Benjamin Netanyahu, este un veșnic aliat al SUA care se bucură mereu de sprijinul ambelor partide americane.

„Întrebarea este: nu cumva noi sprijinim aici o democrație tot mai iliberală?”, se întreabă despre relația SUA-India Derek Grossman, analist militar la Rand Corporation. „În opinia mea, asta facem.”

El a adăugat: „Noi am adoptat opinia că geopolitica și contracararea Chinei sunt mai importante în momentul actual decât diplomația bazată pe valori despre care administrația Biden afirma la instalarea ei că îi va acorda prioritate”.

Mărimea Indiei e lucrul care explică de ce diplomația occidentală e dispusă să treacă cu vederea unele lucruri și cât are Vestul de câștigat de pe urma unui astfel de comportament.

India e acum cel mai mare cumpărător de arme de pe planetă, conform Stockholm International Peace Research Institute. Franța a ajuns acum, după o comandă de 36 de avioane militare Rafale, al doilea furnizor de armament al Indiei după Rusia, iar SUA sunt al treilea.

Modi va susține un discurs în Congres joi și va semna o serie de acorduri cu companii americane, roade ale unui parteneriat tot mai extins SUA-India în domeniile tehnologic și militar.

E de așteptat să urmeze și alte acorduri, inclusiv unul cu General Electric Company pentru construcția de motoare de avion în India, consecință a unui plan de „indigenizare” al țării pentru stimularea producției naționale de armament.

În ciuda acestor priorități, au apărut totuși unele critici la adresa drepturilor omului din India din partea anumitor segmente ale administrației americane. Cel mai recent Raport al Libertății Religioase întocmit de Departamentul de Stat include India printre cele 17 țări care necesită o preocupare specială din cauza violenței și discursului urii îndreptate contra musulmanilor și creștinilor.

Însă în zilele acestea protestele se fac de obicei în șoaptă. Rahul Gandhi, parlamentar al opoziției, a fost condamnat recent pentru calomnie penală și a fost expulzat din parlament; SUA au declarat cu acea ocazie că „urmăresc” cazul, într-un mesaj prudent formulat care sublinia „angajamentul împărtășit față de valorile democratice” al Americii și Indiei.

Analiștii care monitorizează contextul apropiatei vizite afirmă că orice fel de mesaj american privind chestiuni delicate - cum ar fi drepturile omului și relațiile Indiei cu Rusia - va fi similar de prudent, în măsura în care va fi măcar exprimat.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.