Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru ce organ poate fi usturoiul foarte dăunător?

F. P.
BBC
usturoi

Cn miros greu oriunde în afara bucatelor, dar extrem de util, usturoiul este antibioticul naturii, cunoscut pentru proprietățile sale antibacteriene și antiseptice. Cunoscut din timpuri imemoriale nu doar ca aliment, ci și ca mijloc de vindecare, usturoiul are legende - pentru alungarea forțelor malefice și a vampirilor, pentru divinație, pentru prepararea de poțiuni.

El nu face parte doar din viața de zi cu zi, ci și din rituri, tradiții și obiceiuri. Se pare că, în ciuda tuturor superlativelor pe care le putem enumera despre usturoi, acesta prezintă riscuri pentru sănătate. Probabil că nu ați bănuit că un organ important din corpul uman nu este deloc prieten cu usturoiul. La fel ca toate plantele, alimentele și medicamentele, care, oricât de curative și de binefăcătoare ar fi, au contraindicațiile lor, usturoiul este dăunător pentru un anumit organ din corpul uman. Aflați care este el și cum îi dăunează acest miraculos aliment vindecător pentru sănătate - usturoiul.

Pentru ce organ poate fi dăunător usturoiul?

În ciuda proprietăților sale utile și aproape mitice, usturoiul se dovedește a fi dăunător, atunci când este consumat în cantități mari și în stare proaspătă, pentru unul dintre cele mai importante organe din corpul uman - ficatul. Depozit de vitamine și minerale, organ implicat în detoxifiere, purificarea sângelui, metabolismul grăsimilor și al proteinelor, ficatul este un organ vital fără de care viața este de neconceput.

Obiceiurile nocive, medicamentele, bolile, alimentele, inclusiv usturoiul, dăunează ficatului și provoacă riscuri pentru sănătate. Studiile științifice pe această temă indică faptul că riscurile hepatice ale consumului de usturoi se datorează alicinei, un compus care se găsește în cantități generoase în usturoi și care poate provoca toxicitate hepatică dacă este consumat în cantități mari.

În mod natural, consumul a câtorva căței de usturoi nu prezintă niciun risc pentru ficat. Dar chiar și un astfel de consum minim poate pune probleme pentru un alt organ important din corpul uman - stomacul.

Problemele stomacului și usturoiul

Sănătatea tractului gastrointestinal este esențială pentru sănătatea generală. Stomacul găzduiește o mare parte din sistemul imunitar, ceea ce îl face un organ esențial pentru sănătatea generală. Usturoiul poate provoca simptome gastrointestinale neplăcute, inclusiv:

  • Usturoiul poate provoca diaree dacă este consumat pe stomacul gol. Acest lucru se datorează compușilor care formează gaze, cum ar fi sulful conținut în usturoi.
  • Potrivit unui raport publicat de Harvard Medical School, usturoiul conține anumiți compuși care pot provoca GERD (boala de reflux gastroesofagian).
  • Mai mult, consumul de usturoi, chiar și în cantități mici, poate irita stomacul și poate duce la greață, vărsături și alte simptome neplăcute din partea tractului gastrointestinal.
  • Usturoiul poate provoca dureri abdominale. Acest lucru este valabil mai ales pentru persoanele care suferă de ulcer, gastrită, colită. În general, pacienții care au boli cronice dovedite ale stomacului și intestinelor ar trebui să evite consumul nu numai de usturoi, ci și de ceapă, alimente fierbinți și condimente picante. În acest caz, bolnavii se pot bucura de gustul usturoiului și pot profita de beneficiile sale pentru sănătate consumându-l prelucrat - într-un fel de mâncare, mai degrabă decât crud.

Printre riscurile consumului de usturoi se numără mirosul înțepător și neplăcut care se degajă din usturoiul mușcat, și nu numai din cavitatea bucală, ci și din transpirație și alte fluide corporale. Exagerarea acestei legume, de altfel sănătoase, crește, de asemenea, riscul de infecții fungice, precum și transpirația - un fapt care poate nu ne deranjează prea mult iarna, dar care provoacă îngrijorări vara.

Articolul are doar scop informativ și nu înlocuiește sfatul medicului.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.