Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pentru ce se pregătesc Băsescu, Tăriceanu, Dan și Hunor

wikipedia.org
palatul parlamentului

Alegerile din decembrie 2016 nu sunt despre cine va prelua puterea, ci despre cine va fi în Opoziție și cu ce șanse de a face Opoziție.

Puterea s-a tranșat deja: PNL și PSD vor alcătui viitorul cabinet cu Cioloș (neutru) premier.

Asta poate să însemne că în Parlament vom avea o majoritate între 75%-85%.

La o asemenea majoritate, se poate spune că nu mai contează dacă sunt 75% sau 85% și nici cine vor fi cei care se vor bate pe restul de 15%-25%.

Nimic mai fals!

1. Câte partide vor fi în Opoziție?

Nu e totuna dacă vor fi două sau patru partide în Opoziție. Cu cât Opoziția e mai fragmentată, cu atât e mai slabă, și asta pentru că partidele majoritare se pot juca mai ușor cu ea după principiul„dezbină și stăpânește”. Poți să oferi unui partid ceva punctual, dar nu și celorlalte trei, spărgând solidaritatea. Cu două partide, care-și văd interesul electoral din 2020, e mai greu să faci asta și, foarte probabil, ele vor constitui o coaliție împotriva guvernării

2. Care vor fi partidele din Opoziție?

Dacă ne uităm pe rezultatul alegerilor locale, sunt patru partide care au șanse să treacă pragul (5% sau cel alternativ, teritorial): UDMR, ALDE, PMP, USR. Primele două mai probabil vor fi în Parlament, ultimele două, mai puțin probabil.

Așadar, au cele patru partide agende comune ca să constituie o Opoziție unitară? Mai degrabă, nu.

UDMR are o agenda pronunțat etnică și va fi dispus să colaboreze cu guvernul PSD-PNL pe orice concesie, oricât de mica, făcută maghiarilor.

USR și PMP au o agenda comună de modernizare a instituțiilor, dar sunt radical diferite prin atitudinea față de justiție. Când vine vorba de justiție, Tăriceanu și Băsescu sunt mult mai convergenți în mesaj.

3. Care va fi ponderea Opoziției?

Dacă cele patru partide vor trece pragul la minimum (5%), atunci Opoziția va avea aproximativ 20-25%, după redistribuire. Suficient cât să poată depune o moțiune de cenzură sau să conteste legi la CCR. Aceste două instrumente parlamentare nu trebuie neglijate, pentru că, pe termen lung, ele se pot dovedi extreme de eficace în cenzurarea Puterii.

Principalele obiective ale guvernului supermajoritar vor fi legate de reforme foarte dificile: organizare administrative-teritorială, sănătate, educație, depolitizarea administrației, reducerea cheltuielilor clientelare ale marilor companii de stat.

E de așteptat ca, pe aceste reforme, USR, PMP și, posibil, UDMR, să refuze Opoziția, așadar ar rămâne ALDE destul de izolat.

Așadar, pe de o parte, reușita reformelor preconizate de viitorul cabinet va depinde de solidaritatea Opoziției anti-reformă, pe de altă parte, împiedicarea abuzurilor, naturale pentru orice superPutere, va depinde de numărul de voturi pe care Opoziția le poate aduna în Parlament.

Concluzie: teoretic, având în vedere jucătorii, reformele nu vor putea fi împiedicate în Parlament, dar abuzurile Puterii vor putea fi cenzurate.

Citiți și:

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.