Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pericol uriaș la Marea Neagră și Dunăre: risc de ploi acide și zone moarte în apă

luvie.ro
marea neagra litoral

O navă germană, care transporta 1000 de tone de îngrășământ cu azot, s-a scufundat la granița dintre Serbia și Croația. Biologul marin Adrian Bâlbă a explicat faptul că riscul ecologic este uriaș la Marea Neagră și la Dunăre, asta pentru că este iarnă, iar dizolvarea de către plante este lentă. Acumulările uriașe de azot sunt extrem de dăunătoare mediului și pot genera ploi acide, zone moarte în apă sau schimbări ale climei.

"Având în vedere debitul, în cateva zile, acest îngrășământ va ajunge și în Deltă și, mai departe, în zona litorală a Mării Neagre.

Este o situație periculoasă. De ani de zile vorbim că fertilizanții din agricultură ajung în Dunăre și hrănesc excesiv etajele inferioare ale lanțurilor trofice și generează un dezechilibru, o înflorire. (...) Avem o dezvoltare dezechilibrată a ecosistemului.

Este un risc ecologic major care se poate întinde pe perioada lungă de timp. E iarnă ,apele reci, dizolvarea de către plante este lentă și posibil să avem un efect îndelungat al acestora", a declarat Adrian Bâlbă, biolog marin.

Azotul provoacă ploi acide

Cercetătorii Donald Canfield, Alex Glazer şi Paul Falkowski de la Universitatea din Danemarca, Universitatea Berkeley din California şi respectiv Universitatea Rutgers, au descoperit că excesul de azot poluează apele dulci şi zonele de coastă şi poate contribui la schimbări de climă.

"Azotul are un impact cumplit, atât asupra ecosistemului acvatic cât şi asupra atmosferei", a explicat Falkowski pentru Deutsche Welle.

Acumulările excesive de azot în mediul înconjurător pot cauza o serie de probleme, precum zone moarte în ape, ploi acide, smog, schimbări de climă sau epuizarea stratului de ozon.

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.