Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Perspectiva pieței americane de gaze sugerează un impact semnificativ asupra comerțului global cu GNL

energynews.pro
gaze gnl

Se așteaptă ca piața americană de gaze naturale să aibă un impact mai mare asupra comerțului global cu GNL în viitor, pe măsură ce se construiesc mai multe proiecte, iar contractele de furnizare la nivel mondial sunt tot mai mult legate de Henry Hub, a raportat joi Shell plc în perspectiva sa anuală privind gazele naturale lichefiate, scrie naturalgasintel.com.

Se preconizează că Qatar și Statele Unite vor conduce în topul adaosurilor de aprovizionare în acest deceniu, majoritatea noilor acorduri de preluare urmând să fie legate de Henry Hub și de prețul țițeiului. În timp ce Qatar continuă să avanseze în negocierile contractuale pentru proiectele sale masive North Field East și North Field South, dezvoltatorii de proiecte din SUA au fost în frunte anul trecut, reprezentând peste 70% din toate acordurile globale de vânzare și cumpărare, potrivit calculelor NGI.

Steve Hill de la Shell, vicepreședinte executiv pentru marketingul energetic al celui mai mare comerciant de GNL din lume, a declarat că este posibil să existe "o interrelație mult mai mare în viitor între prețul Henry Hub din SUA și piața globală de GNL, cu un impact deosebit al tot ceea ce se întâmplă în regiunea Texas, Louisiana".

Cea mai mare parte a capacității de producție de GNL existente și planificate în SUA se află în Louisiana și Texas, ceea ce înseamnă că orice eveniment meteorologic sau operațional din această regiune va avea probabil o influență mai mare asupra comerțului global cu gaze și asupra prețurilor.

În general, comerțul global cu GNL a ajuns la 397 de milioane de tone (Mt) în 2022. Shell preconizează că cererea va ajunge la 700 Mt până în 2040. În timp ce perspectivele depind de o serie de factori, inclusiv creșterea economică, obiectivele climatice și vremea, Shell a remarcat că diferența este în creștere, cu o ofertă prognozată să ajungă la aproximativ 500 Mt până în 2040.

Mai multe proiecte de GNL sunt, de asemenea, în lucru pentru Mexic, dezvoltatorii plănuind să reexporte cantitațile importate prin conducte din Statele Unite. Printre aceste proiecte se numără terminalul de lichefiere Saguaro al Mexico Pacific Limited LLC, propus pentru Puerto Libertad, Sonora.

La jumătatea anului 2022, Shell a semnat un acord de vânzare și cumpărare (SPA) pe 20 de ani pentru preluarea a 2,6 milioane de tone metrice/an de la instalația Saguaro.

Sunt necesare mai multe investiții în combustibilul super-refrigerat pentru a astupa această prăpastiea subliniat Shell.De asemenea, apar tehnologii mai bune pentru a reduce emisiile din lanțurile de aprovizionare cu gaze naturale și GNL care "vor contribui la consolidarea rolului său în tranziția energetică".

Shell prevede, de asemenea, că nevoia Europei de GNL pentru a înlocui livrările rusești va intensifica concurența cu Asia pentru noi livrări. Continentul ar putea domina comerțul cu GNL pe termen mai lung, a declarat compania.

"Războiul din Ucraina a avut un impact de mare amploare asupra securității energetice din întreaga lume și a provocat schimbări structurale pe piață care vor avea probabil un impact pe termen lung asupra industriei globale de GNL", a declarat Hill. "De asemenea, a subliniat necesitatea unei abordări mai strategice - prin contracte pe termen mai lung - pentru a asigura o aprovizionare fiabilă și pentru a evita expunerea la vârfuri de preț."

În lupta pentru a înlocui livrările întrerupte de Rusia după ce aceasta a invadat Ucraina, țările europene, inclusiv Marea Britanie, au sporit importurile de GNL cu 60% an/an în 2022, până la 121 Mt.

SUA, al treilea mare furnizor mondial de GNL

Statele Unite au exportat puțin peste 80 Mt de GNL în 2022, o creștere de 5,9 Mt de la an la an, parțial determinată de cererea puternică din Europa. Statele Unite au fost din nou al treilea mare furnizor mondial de GNL, după Qatar și Australia, a precizat Shell.

Scăderea importurilor chinezești de GNL și o scădere a achizițiilor în rândul clienților sensibili la preț din Asia au ajutat Europa să își asigure aprovizionarea, a precizat Shell. Compania se așteaptă ca importurile chinezești de GNL să crească în acest an, deși importurile nu sunt prognozate să depășească nivelurile din 2021.

"Odată cu reducerea gazului rusesc prin conducte, GNL devine un pilon tot mai important al securității energetice europene, susținut de dezvoltarea rapidă a noilor terminale de regazeificare în nord-vestul Europei", a declarat Shell. "În schimb, China evoluează de la a fi o piață de import în creștere rapidă la un rol mai flexibil, cu o capacitate sporită de a echilibra piața globală de GNL."

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.