Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pesta porcină a reizbucnit cu putere in România. Peste 3.000 de porci, sacrificați în Teleorman după ce în județ au apărut mai multe focare

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Peste 3.000 de porci au fost sacrificați în ultimele două săptămâni în mai multe localități din județul Teleorman, ca măsură preventivă pentru evitarea extinderii cazurilor de pestă porcină africană (PPA). „Vin peste noi cu jandarmii să ne ridice animalele sănătoase”, se plânge un proprietar.

Citește și: SONDAJ CURS - Clasamentul prezidențiabililor: surprize în topul încrederii

Decizia de sacrificare preventivă a porcilor pe fondul extinderii cazurilor confirmate de pestă porcină africană a fost luată, în urmă cu două săptămâni, de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență și a fost aprobată de Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Teleorman, precum și de Consiliul Județean.

Măsura a fost anunțată, la vremea respectivă, chiar de președintele CJ Teleorman, Dănuț Cristescu: „Este o decizie a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, luată în cunoștință de cauză. Sunt mai multe focare, deci situația e gravă și trebuie luate măsuri în consecință. Așa că sacrificarea tuturor porcilor este necesară. Direcția Sanitar Veterinară ar trebui să explice public cum stau lucrurile”.

Număr total al porcilor sacrificați în ultimele două săptămâni a ajuns la 3.125.

Această măsură s-a aplicat inițial în Pietroșani, dar ulterior a fost extinsă și în alte localități, precum Vânători, Seaca, Suhaia, Năvodari, Bujoru sau Islaz. Toate aceste localități sunt învecinate cu fonduri de vânătoare, aflate în administrare privată, unde trăiesc mistreți.

Reprezentanții Direcției Sanitar-Veterinare Teleorman susțin, prin intermediul unui comunicat de presă, că decizia de sacrificare preventivă a porcilor a fost luată în urma unei analize de risc.

„Măsura uciderii preventive s-a dispus în urma unei analize de risc întreprinsă de către specialiștii epidemiologi ai DSVSA Teleorman. Centrul Local de Combatere a Bolilor Teleorman (CLCB) a stabilit Planul de măsuri privind controlul, combaterea și eradicarea PPA, precum și stabilirea zonelor de restricții. Ancheta epidemiologică este în desfășurare. DSVSA Teleorman solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor impuse de autorități, având în vedere consecințele economice grave generate de apariția acestei boli”, precizează conducerea DSVSA Teleorman, într-un comunicat de presă.

Proprietarii de animale spun că, în ciuda despăgubirilor pe care le-au primit de la stat, experiențele trăite în aceste zile, când porcii sănătoși le-au fost uciși și s-au trezit cu jandarmii la poartă sunt traumatizante.

„Eu credeam că omoară și ei porcii bolnavi, nu că vin peste noi cu jandarmii să ne ridice animalele sănătoase. N-au făcut nimic cum trebuie, ne-au luat animalele, ni le-au ucis, iar mistreții umblă turbat în voia vântului și nimeni nu se leagă de ei. Nimeni nu face nimic să împiedice răspândirea virusului, dar ne termină pe noi. Așa s-a întâmplat la toată lumea. Unchiul meu a avut porcii sănătoși și nu a vrut să-i lase să-i omoare. A luat amendă 4.000 de lei. După ce ni i-au omorât, ni i-au lăsat morți pe bătătură. Asta se întâmplă acum la noi, o mare tragedie”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Ruxandra B, proprietar de suine din localitatea Seaca.

Nici unii medici veterinari nu înțeleg de ce autoritățile au decis sacrificarea porcilor sănătoși și spun că cele mai importante măsuri pentru prevenirea bolii ar fi dezinsecția și supravegherea mistreților din fondurile de vânătoare.

„Legat de evoluția din ce în ce mai agresivă a pestei porcine africane, singurele măsuri sunt cele de profilaxie nespecifică. În acest sens, de anul trecut și până în prezent încă nu avem informații despre cauzele primare, despre izvorul acestei boli, care ar fi trebuit să rezulte din anchetele efectuate în focarele de PPA. Nu știm până acum dacă pe fondurile de vânătoare se pot identifica rapid animalele bolnave și mai ales cadavrele, pentru că în această perioadă caldă a anului, cadavrele se descompun, pe cadavre se pot pune păsări care pot duce virusul mai departe, dacă în focare au fost identificate insecte care parazitează porcii mistreți, dacă în jurul focarelor existente s-a efectuat dezinsecția. Potrivit manualului, ar trebui să fie ucise doar animalele din focar. Nu știu care au fost motivele care i-au determinat pe cei de la DSV Teleorman să sacrifice inclusiv porcinele sănătoase din exploatațiile unde nu sunt focare”, a declarat medicul veterinar George Pîrjol, pentru MEDIAFAX.

Pesta porcină africană a apărut în Teleorman cu un an în urmă și a determinat, în primă fază, sacrificarea animalelor din focare. După câteva luni în care virusul părea că a dispărut din gospodăriile oamenilor, numărul cazurilor de focare confirmate a început să crească, iar măsurile impuse de autorități au dus la sacrificarea a peste 3000 de animale, bolnave sau sănătoase, în întreg județul.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.