Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Pesta porcină africană evoluează în prezent în 153 de localităţi din 20 de judeţe, anunță ANSVA

Inquam Photos / Octav Ganea
Inquam pesta porcina

Pesta porcină africană evoluează în prezent în 153 de localităţi din 20 de judeţe, cu un număr de 280 de focare (dintre care un focar într-o exploataţie comercială), în timp ce în 21 de judeţe au fost diagnosticate doar cazuri la mistreţi, informează Autoritatea Naţională, Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor potrivit Agerpres.

Potrivit ANSVSA, în intervalul 30 aprilie - 6 mai 2020 au fost înregistrate opt focare noi, şi anume: în judeţul Teleorman - 2 focare, în judeţul Prahova - 4 focare, în judeţul Ilfov - un focar şi în judeţul Harghita - un focar.

De asemenea, au fost stinse alte 92, în judeţul Argeş - 6 focare (dintre care 4 în ferme comerciale), judeţul Bihor - 6 focare, judeţul Teleorman - 62 de focare, judeţul Giurgiu - un focar, judeţul Dolj - 5 focare, judeţul Bacău - 2 focare, judeţul Prahova - 3 focare, judeţul Ilfov - 2 focare, judeţul Sibiu - 2 focare, judeţul Brăila - un focar şi judeţul Vaslui - 2 focare.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 3.537 de cazuri la mistreţi. În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Până la această dată ăn data de 8 mai, au fost despăgubiţi 15.097 de proprietari, valoarea totală a plăţilor fiind de peste 440,818 milioane de lei.

În perioada 2017-2019 în România au fost înregistrate 2.894 de focare de pestă porcină africană (PPA), din care 2.260 au fost stinse până la sfârşitul anului 2019. De la 1 ianuarie 2020 până în prezent au apărut 225 de noi focare de PPA şi au fost stinse 580.

De la începutul acestui an, în Europa, pe lângă România au fost diagnosticate focare de PPA în: Bulgaria, Ucraina, Belgia, Estonia, Ungaria, Italia, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Serbia, Slovacia şi Ucraina şi Grecia.

ANSVSA precizează că pesta porcină africană nu produce îmbolnăviri la oameni, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, "acest virus având, însă, impact dezastruos la nivel economic şi social".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.