Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 100 de locuitori din Valea Rece s-au autoevacuat din locuinţe, după primirea mesajului RO Alert

playtech.ro
ro-alert

Prefectul Harghitei, Jean-Adrian Andrei, a declarat luni, în şedinţa Colegiului Prefectural, că în urma transmiterii, duminică seara, a mesajului RO Alert privind pericolul de viitură şi inundaţii în zona satului Valea Rece, peste 100 de persoane s-au autoevacuat din locuinţe, scrie Agerpres.

El a afirmat că a fost evitată astfel pierderea de vieţi omeneşti, punctând faptul că acest sistem şi-a dovedit eficienţa. 

"De comun acord cu domnul colonel Cimpoeşu, inspectorul şef ISU 'Oltul' Harghita, am convenit să preîntâmpinăm şi să evităm apariţia pierderilor de vieţi omeneşti, aşa încât am trimis mesajul de avertizare RO Alert tuturor locuitorilor din aceste zone. Vreau să vă spun că acesta a funcţionat foarte bine, iar peste 100 de locuitori s-au autoevacuat, ceea ce este foarte, foarte important. Deci, nu avem nicio victimă, nu sunt pierderi de vieţi omeneşti. Sigur, sunt pierderi materiale, podeţe, poduri care au fost afectate, dar iată că acest sistem îşi face datoria şi lumea a înţeles că acest sistem RO Alert este un sistem de avertizare care poate să prevină foarte mult, pentru că la orice inundaţie, la orice catastrofă, discutăm în primul rând de salvarea vieţilor omeneşti, a animalelor şi apoi, din păcate, a celor materiale, mai ales fiind şi noapte, ştiţi e mai greu", a spus prefectul Harghitei. 

Persoanele care s-au autoevacuat au rămas la rude, urmând să revină la casele lor după retragerea apelor din gospodării. 

Prefectul a mai anunţat că se va deplasa în satul Valea Rece, împreună cu şeful ISU Harghita, pentru a face o evaluare a ceea ce s-a întâmplat în zonă, la faţa locului fiind prezent şi preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba.

Citește și: Bărbații care au furat indicatoare de pe DN67 au fost prinși de un polițist local aflat în timpul liber

Purtătorul de cuvânt al ISU Harghita, Alina Ciobotariu, a precizat că, în urma viiturii produse pe pârâul Valea Rece, în satul Valea Rece, comuna Lunca de Jos, o casă a fost distrusă, 25 case au fost avariate, iar 50 de anexe gospodăreşti şi 100 de grădini au fost afectate de viitură. 

De asemenea, un pod pe DJ 127A a fost distrus, iar drumul a fost avariat pe circa 300 m, fiind afectat şi DJ 127B, dar acesta era impracticabil şi înainte. 

O viitură a afectat şi satul Sândominic, unde au fost inundate două case şi 90 de curţi, urmând ca o evaluare completă să fie făcută în perioada următoare. 

Potrivit ISU Harghita, pompierii militari din cadrul Detaşamentului de Pompieri Miercurea-Ciuc intervin, în prezent, în comuna Lunca de Jos, cu tehnică specifică, pentru limitarea şi înlăturarea tuturor efectelor negative generate de fenomenele meteorologice periculoase. 

"Având în vedere faptul că judeţul nostru se află astăzi, 24 iunie, începând cu ora 10,30, sub atenţionare cod galben de ploi şi vijelii, până diseară, la ora 23,00, echipajele de pompieri salvatori harghiteni sunt pregătite să intervină în sprijinul populaţiei din zonele care pot fi afectate. În contextul creşterii debitelor pe anumite cursuri de apă, facem apel la cetăţeni să nu traverseze râurile prin apă şi să nu se apropie de malurile acestora. Informaţii despre persoane care se află în pericol vor fi imediat anunţate prin numărul unic de urgenţă 112", a punctat Alina Ciobotariu.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.