Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Momente istorice în lumea arabă: peste 100 de prizonieri eliberaţi de Arabia Saudită după schimbul a aproape 900 în weekend (CICR)

wsj.net
rebeli huthi yemen

Peste 100 de prizonieri de război au ajuns luni în Yemen din Arabia Saudită, după un important schimb de 869 de prizonieri în acest weekend, care a relansat speranţele de pace, a anunţat Comitetul Internaţional al Crucii Roşii (CICR), transmite AFP, informează Agerpres.

Două avioane ale CICR, fiecare transportând 48 de foşti prizonieri, au plecat spre Sanaa, capitala yemenită aflată din 2014 în mâinile rebelilor. Alţi opt foşti prizonieri s-au îmbarcat, la bordul unui al treilea avion, pentru Aden, marele oraş din sud unde se află sediul guvernului yemenit, a precizat CICR.

Această operaţiune 'unilaterală' este independentă de schimbul de prizonieri desfăşurat vineri şi duminică, a explicat pentru AFP o purtătoare de cuvânt a CICR, Jessica Moussan. 'Salutăm această iniţiativă şi suntem bucuroşi să vedem că se ţine cont de considerentele umanitare pentru reunirea familiilor', a adăugat ea.

Purtătoarea de cuvânt a precizat că CICR a asigurat transportul aerian şi sprijinul logistic.

Operaţiunea, ce are loc cu câteva zile înaintea sărbătorii musulmane de Eid el-Fitr marcând sfârşitul lunii de post a Ramadanului, ridică la 973 numărul prizonierilor eliberaţi începând de vineri.

Schimbul din weekend s-a derulat în cadrul unui acord încheiat în martie în Elveţia între guvernul yemenit, sprijinit de o coaliţie militară condusă de Arabia Saudită, şi rebelii houthi, apropiaţi de Iran.

Războiul din Yemen a făcut sute de mii de morţi şi a aruncat ţara într-una din cele mai grave tragedii umanitare din lume.

Luptele au încetat în mare parte după negocierea unui armistiţiu de către ONU în aprilie 2022. Acesta a expirat în octombrie şi nu a fost prelungit, dar situaţia a rămas calmă pe teren.

Săptămâna trecută, o delegaţie saudită, însoţită de mediatori din Oman, s-a deplasat la Sanaa pentru discuţii vizând relansarea armistiţiului şi punerea bazelor unei încetări a focului mai durabile.

Speranţele de pace au renăscut după apropierea neaşteptată între Arabia Saudită şi Iran, care şi-au anunţat în martie intenţia de a restabili relaţiile diplomatice, după şapte ani de la ruperea lor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.