Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 200 de hectare de teren, afectate de incendii de vegetaţie, de la începutul anului

Foto ISU
incendiu vegetatie muntele gaina

Peste 200 de hectare de teren au fost afectate de incendii de vegetaţie, în luna februarie şi la începutul lunii martie, pentru stingerea lor intervenind atât pompierii militari cât şi cei de la serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă, a precizat, miercuri, pentru AGERPRES purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Harghita, Alina Ciobotariu, potrivit Agerpres.

"Peste 200 de hectare de teren au fost afectate în urma celor 40 de arderi necontrolate, produse în luna februarie şi primele cinci zile ale lunii martie, în judeţul nostru, la care au fost solicitaţi să intervină pompierii militari şi civili harghiteni. Incendiile de vegetaţie s-au intensificat odată cu încălzirea vremii, fiind cauzate, în special, de utilizarea focului deschis de către cetăţenii care încearcă să-şi cureţe terenurile (miriştile) aprinzând uscăciunile", a transmis Alina Ciobotariu.

Având în vedere numărul tot mai mare al incendiilor de vegetaţie uscată, pompierii le solicit autorităţilor locale şi cetăţenilor să manifeste maximă responsabilitate în acţiunile pe care le întreprind pentru prevenirea unor astfel de evenimente, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora şi să nu aprindă cu intenţie vegetaţia uscată, deoarece acest lucru este interzis.

"Potrivit prevederilor legale, arderea miriştilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase este strict interzisă (...) şi constituie contravenţii, sancţionându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, şi de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice. Precizăm faptul că, după fiecare incendiu de vegetaţie uscată sau mirişte de pe terenurile arabile, ISU înaintează Agenţiei Judeţene de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) coordonatele geospaţiale ale locului în care s-a produs evenimentul pentru adoptarea unor măsuri în consecinţă", a mai menţionat sursa citată.

De asemenea, se atrage atenţia că în aceste cazuri, flăcările se pot extinde rapid pe o suprafaţă mare, iar în condiţii de vânt, incendiile de vegetaţie uscată pot deveni şi mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de reţele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.