Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 50.000 de oameni au vizitat Târgul Bucureștilor din Piața Constituției

Targul Bucurestilor

Între 30 septembrie și 2 octombrie, Primăria Municipiului București, prin creart – Centrul de Creație, Artă și Tradiție al Municipiului București, a organizat prima ediție a evenimentului Târgul Bucureștilor, care s-a bucurat de un real succes în rândul bucureștenilor, în cele trei zile fiind prezenți peste 50.000 de oameni în Piața Constituției.

Evenimentul a adunat în centrul Capitalei iubitori de frumos, de muzică populară, de gusturi și bucate românești, fiind conceput ca o sărbătoare a recoltei, a meșteșugurilor, a artei și a tradițiilor românești autentice. De asemenea, organizatorii au susținut producătorii autohtoni, meșteșugarii și artiștii plastici din diverse zone ale țării, oferindu-le cadrul necesar de expunere și de vânzare a produselor românești.

„Mulțumesc bucureștenilor că au venit în număr atât de mare la Târgul Bucureștilor. Avem nevoie de tradiție, avem nevoie de autentic, avem nevoie să le arătăm celor mici ce înseamnă tradiția noastră populară, folclorul autentic și să nu uităm cine suntem. Având în vedere că acest eveniment pe care l-am gândit încă de la preluarea mandatului este un succes, vom mai organiza astfel de manifestări care văd că prind nu doar la publicul tradițional, dar și la publicul foarte tânăr” a declarat Primarul General Gabriela Firea, în urma vizitei de sâmbătă la Târgul Bucureștilor.

Vizitatorii au putut alege din cele aproximativ 100 de standuri amplasate în Piața Constituției, încărcate cu produse și obiecte tradiționale, printre care: ceramică, sculpturi în lemn și os, țesături, covoare, împletituri din fibre vegetale, articole din piele, instrumente muzicale, icoane, ii, costume, păpuși, măști, dar și preparate culinare diverse: miere, dulcețuri, siropuri, prăjituri de casă, cozonaci, turtă dulce, covrigei, brânzeturi, pâine de casă, plăcinte, scovergi, baclava sau fructe și legume de sezon. La zona gastronomică cei prezenți s-au bucurat de gusturi și bucate românești, preparate de gospodine pricepute, pe baza unor rețete transmise din generație în generație.

Ca la un adevărat târg al recoltei, cei peste 50.000 de vizitatori au cumpărat 10.000 de litri de must, peste 8.500 de poale-n brâu, plăcinte și gogoși, 12 tone de mere, 8,5 tone de struguri, 500 kg de prune, precum și aproximativ 45 de tone de legume (cartofi, morcovi, ceapă, varză, sfeclă roșie, dovleac, gogoșari, vinete etc.)

Meșterii populari au reconstituit tradiții de artă țărănească, împărtășind din tainele tehnicilor folosite în vederea menținerii obiceiurilor autentice românești. Astfel, bucureștenii au putut asista la demonstrații de cusut, sculptat în lemn, prelucrare a sticlei și a alamei. Mai mult decât atât, la căsuțele anticarilor, colecționarii de obiecte unicat au putut alege dintr-o gamă variată de produse, unele având o vechime de peste 60 de ani: monede, sfeșnice, oglinzi, bijuterii și accesorii, genți, fotografii, cărți, discuri vinil, decorații militare, insigne, tablouri, piese de mobilier, timbre și multe altele.

În fiecare seară, pe scena din Piața Constituției, publicul s-a bucurat de un bogat program artistic cu nume celebre ale folclorului românesc. Spectacole de muzică și dansuri autentice românești, specifice fiecărei zone a țării, au reușit să îndemne mulțimea la hore și voie bună. Gelu Voicu, Nicoleta Voica, Matilda Pascal Cojocărița, Mioara Velicu, Margareta Clipa, Cornelia și Lupu Rednic, Nicolae și Tudor Furdui Iancu, Veta Biriș, Maria Ciobanu, Gheorghe Turda, Dinu Iancu Sălăjanu, Laura Lavric, Ștefania Rareș, Ansamblul folcloric „Timișul”, Ansamblul folcloric „Țara Vrancei”, Ansamblul folcloric „Cununa Carpaților” și Orchestra Națională „Valahia” condusă de maestrul dirijor Marius Zorilă au fost doar câțiva dintre artiștii mult așteptați de la Târgul Bucureștilor. Intrarea la toate activitățile din cadrul evenimentului Târgul Bucureștilor a fost gratuită.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.