Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peste 5.000 de copii au participat la Ora de 'Sus inima!', un program educațional dedicat operei eminesciene și valorilor românești

mihai eminescu

Inspectoratul Școlar Județean Suceava și Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților au coordonat vineri, de Ziua Culturii Naționale, Ora de „Sus inima!”, un program educațional online dedicat operei eminesciene și valorilor românești. Au participat peste 5.000 de copii, 250 de profesori și 200 de școli din 23 de județe, din București și din Cernăuți – „capitala” Bucovinei de Nord, teritoriu istoric românesc.

S-au desfășurat simultan câteva sute de activități: webinarii cu invitați scriitori și artiști, sesiuni de comunicări, ateliere de creație inspirate din opera eminesciană, ateliere de traducere și de recitare în diverse limbi a unor texte eminesciene, galerii digitale de artă plastică, audiții muzicale, potrivit basilica.ro.

Citește și: Florin Cîțu ‘țopăie’ de fericire: ‘Banca Mondială confirmă: măsurile pe care le-am luat în contextul pandemiei COVID-19 clasează România în topul țărilor cu cele mai multe și aplicate măsuri din lume’ .

O grupă a vizionat filmul documentar ,,Pe urmele lui Eminescu la Viena”, alta a organizat o dezbatere pe marginea unor file de cronică ale Bisericii Uspenia, unde a fost botezat Mihai Eminovici. Alți elevi au ales să facă prezentarea genealogiei poetului Mihai Eminescu, al cărui bunic, Vasile Eminovici, a fost cântăreț bisericesc în satul Călinești Cuparencu – Suceava.

La finalul zilei, profesorii coordonatori au participat la un webinar sumativ, în care au împărtășit din experiențele de învățare ale zilei.

„Programul s-a dovedit a fi nu numai un context de descoperire a orizontului cultural și intercultural – provocator, inedit și, iată, atât de contemporan cu frământările acestui timp, ci și o contrabalansare a emoțiilor negative care ar fi putut umbri bucuria celebrărilor din această zi, date fiind distanțarea fizică și rigorile acestei perioade”, a declarat Daniela Ceredeev, Inspector școlar pentru disciplina Religie în județul Suceava.

Impresiile copiilor

„Mihai Eminescu este un poet național, chiar și al nostru, al copiilor. (…) Valorile neamului merită cunoscute și respectate, chiar și de către cei mai mici români.” (N.D., Școala Gimnazială „Mircea Eliade”, Craiova)

„Am învățat în această seară să iubim frumos natura, patria, copilăria, oamenii și poezia. Eminescu ne-a transmis din nou bucurie prin urmașii săi, micii poeți de la Școala Gimnazială Berchișești.”

Citește și: Groaznic! Activistul de mediu Daniel Bodnar ar putea rămâne paralizat

Impresiile profesorilor

„La școala noastră, astăzi Eminescu a fost liantul între inimile noastre. Ne-am simțit împreună deși ne-au despărțit ecrane, ne-am simțit împreună deși n-am mai recitat pe scenă ca în alți ani. (…) De Ziua Culturii Naționale, inimile noastre au bătut mai românește ca oricând.” (prof. Alexandra Mandici, Școala Gimnazială Nr. 2 Vicovu de Sus).

„A vorbi despre Eminescu este ca și cum am privi în adâncurile cele mai sensibile ale ființei noastre, pentru a vedea lumina bucuriei nepătrunse și a o înălța în fața lui Dumnezeu.” (prof. Mariana Radu, Clubul Copiilor Gura Humorului)

„Inima sus, până la Dumnezeu și-napoi. Ca duminica la Liturghie, astăzi, la liturghia Limbii Române. Câtă vreme mai respirăm Eminescu, îi mai rostim versurile, ne îmbrăcăm în haina cuvintelor sale, mai există o nădejde a acestui neam. O nădejde de a rezista în colții unei istorii adesea potrivnice. Misiunea noastră, a dascălilor? De a aprinde focul sacru al românității în suflet. Și Eminescu e scânteia nestinsă.” (prof. dr. Mihaela Grădinariu, Școala Gimnazială Râșca)

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.