Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Peşti pe Lună? - Un experiment foarte promițător dă speranțe

pesti

Vor practica astronauţii din viitor acvacultura pe Lună? Aceasta este întrebarea la care încearcă să răspundă cercetătorii francezi, care au testat recent rezistenţa icrelor de biban la schimbările gravitaţionale, transmite luni AFP, potrivit Agerpres.

"Este foarte promiţător", a declarat pentru AFP Cyrille Przybyla, cercetător în biologie marină la Institutului Francez de Cercetări pentru Exploatarea Mării (IFREMER), care a publicat recent un articol pe acest subiect în jurnalul ştiinţific Frontiers in Space Technologies.

În 2019, cercetătorul, specializat în acvacultură, a iniţiat programul Lunar Hatch (ecloziune selenară) şi a răspuns unui apel de idei de proiecte din partea Agenţiei Spaţiale Europene (ESA), în vederea instalării unei baze pe Lună.

"Odată cu revenirea cursei către Lună, ne întrebăm ce vom face pentru alimentaţia oamenilor", a explicat el. "În prezent, toate naţiunile lucrează la (dezvoltarea de) salată sau tomate în spaţiu. Vor lipsi însă fibrele şi aminoacizii de origine animală importanţi pentru o dietă echilibrată", a adăugat cercetătorul.

În plus, "a avea grijă de animale (când te afli) la 360.000 de kilometri de Pământ poate reprezenta un factor psihologic important", a adăugat el.

Ideea lui constă în trimiterea unui mic acvariu cu latura de 10 centimetri conţinând 200 de icre către satelitul natural al Pământului. Peştele ar creşte într-un sistem de acvacultură cu circuit închis, alimentat cu apa deja prezentă pe Lună.

"Nu cunoaştem calitatea acestei ape. Când o vom cunoaşte, vom putea asocia un (tip de) peşte cu ea", a explicat biologul.

Până acum, apa găsită în sistemul solar s-a dovedit sărată, ceea ce ar favoriza peştii care trăiesc într-un astfel de mediu, precum bibanul de mare, un peşte-model pentru acvacultură.

Însă, înainte de a construi sistemul de acvacultură, cercetătorii trebuie să se asigure că icrele vor rezista călătoriei pe Lună.

- "Efect în oglindă" -

În cadrul Lunar Hatch, program susţinut de Centrul naţional de studii spaţiale (CNES) din Franţa, oamenii de ştiinţă au supus icre de biban de mare la vibraţii echivalente cu lansarea rachetei ruseşti Soiuz în cadrul unui experiment în laborator.

"Există o mulţime de lansatoare spaţiale. Dar mi s-a spus că Soiuz a doborât toate recordurile de vibraţii. Dacă trece de Soiuz, trece de tot", a explicat Przybyla, proaspăt absolvent al International Space University din Franţa.

Rata de ecloziune a icrelor supuse vibraţiilor a fost echivalentă cu cea a icrelor-martor.

Al doilea experiment, ale cărui rezultate au fost publicate luni, a constat în supunerea icrelor de biban, timp de zece minute, la hipergravitaţie, asemănătoare acceleraţiei rachetei, apoi la o perioadă de imponderabilitate de 39 de ore, simulând o călătorie pe Lună.

La sfârşitul acestui experiment, desfăşurat la Universitatea Lorraine din Nancy (nord-est), proporţia de icre care au eclozat a fost aceeaşi cu cea a icrelor-martor, care au rămas sub influenţa gravitaţiei terestre. De asemenea, embrionii de peşte nu au prezentat semne de stres după ecloziunea în imponderabilitate.

"Microgravitatea şi hipergravitaţia au reprezentat două puncte sensibile", a subliniat cercetătorul.

Următorul pas, aflat deja în stadiu de experiment, are ca scop testarea efectului radiaţiilor cosmice asupra sutelor de icre de biban fecundate, prin supunerea acestora la fluxuri de protoni şi neutroni în acceleratorul de particule de la Institutul francez de protecţie împotriva radiaţiilor şi de siguranţă nucleară (IRSN) din Cadarache (sud-est).

"Avantajul organismului acvatic este că se află în apă. Iar apa este un scut împotriva multor particule", a explicat Przybyla.

Înainte de o eventuală punere în aplicare pe Lună, această cercetare ar putea avea un scop pe Pământ, pentru dezvoltarea de sisteme de producţie a peştelui fără impact asupra mediului. "Există un efect în oglindă între ceea ce vrem să facem pe Lună şi ce este Pământ", a descris cercetătorul. "Pe Lună vrem să reciclăm toate moleculele pentru că este vorba despre un corp mort şi fiecare moleculă este important de reciclat. Pe Pământ vrem mai degrabă să protejăm bogăţia mediului", a explicat el.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.