Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petre Roman ar putea ajunge emisar ONU în Sahara

petre roman

Ziarul algerian El Watan a publicat la sfârșitul anului trecut informația că secretarul general al ONU, Antonio Guterres, îl ia în calcul pe fostul premier Petre Roman pentru funcția de trimis special al Națiunilor Unite în Sahara de Vest.

Citește și: 'Pilda Generalului Zeu' în PNL

„Nu pot să fac niciun comentariu pe această temă. E un proces de consultare pe acest subiect și de aceea nu pot comenta”, a declarat Petre Roman pentru Libertatea.

Sahara de Vest se chinuie să rezolve, de zeci de ani, un conflict deschis între Maroc și Algeria cu privire la suveranitatea teritoriului. ONU consideră Sahara Occidentală teritoriu ne-autonom.

Frontul Polisario solicită un referendum privind autodeterminare, prevăzut de ONU, în timp ce Marocul, care controlează mai mult de două treimi din acest vast teritoriu deşertic, propune un plan de autonomie sub suveranitatea sa.

Negocierile conduse de ONU, în care sunt implicaţi Maroc, Frontul Polisario, Algeria şi Mauritania, sunt suspendate.

Procesul de decolonizare a fost întrerupt în anul 1976, când vechea putere colonială, Spania, a abandonat Sahara Occidentală în mâinile Marocului și Mauritaniei. Teritoriul se găsește în actualitate aproape ocupat în întregime de către Maroc, situație care nu este recunoscută de ONU și este refuzată de grupul armat Frontul Polisario, care a proclamat independența teritoriului sub numele de Republica Arabă Democrată Saharawi în 1976. Grupul armat administrează de fapt zona din Sahara Occidentală necontrolată de Maroc, numită oficial Provinciile Meridionale.

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.