Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Petrolier deturnat în Golful Oman - Vasul s-ar îndrepta către Iran

energyintel.com
tanc petrolier

Bărbaţi înarmaţi "în uniforme militare" au urcat la bordul unui petrolier joi în Golful Oman, a anunţat agenţia de securitate maritimă britanică (UKMTO) şi societatea privată Ambrey, potrivit AFP.

"Între patru şi cinci persoane neautorizate" au urcat la bordul unui vas ce naviga în largul oraşului Sohar, în nordul sultanatului, a indicat UKMTO.

Indivizii purtau "uniforme militare negre" şi măşti de aceeaşi culoare, a precizat agenţia britanică respectivă.

Potrivit firmei de securitate maritimă privată Ambrey, incidentul s-a produs în jurul orei locale 07:30 (03:30 GMT) la bordul "St.Nikolas", un petrolier ce naviga sub pavilionul Insulelor Marshall, care s-a îndreptat apoi spre Bandar-e Jask, pe coasta de sud a Iranului.

Empire Navigation, grupul grec care administrează nava "St. Nikolas", a informat într-un comunicat că a "pierdut contactul" cu aceasta şi cu cei 19 membri ai echipajului, 18 filipinezi şi un grec.

Nava a încărcat la Basra, în Irak, "un volum de aproximativ 145.000 de tone de ţiţei cu destinaţia Aliaga (Turcia), prin Canalul Suez", a precizat operatorul elen.

"Indivizii au acoperit camerele de supraveghere de pe navă", a afirmat Ambrey, citând un agent de securitate, care a spus că a auzit "voci necunoscute" la telefon, precum şi pe cea a căpitanului.

Petrolierul, recent redenumit, a fost urmărit anterior şi condamnat la plata unei amenzi pentru că a transportat petrol iranian aflat sub incidenţa sancţiunilor, înainte de a fi confiscat de autorităţile americane, potrivit firmei britanice.

"Iranul a acţionat în trecut împotriva celor pe care i-a acuzat de cooperare cu SUA", mai adaugă firma britanică.

Golful Oman, o rută maritimă importantă pentru industria petrolieră, a fost scena unei serii de incidente şi atacuri în ultimii ani, în care a fost adeseori implicat Iranul.

Transportul maritim în această regiune bogată în petrol se află, de asemenea, sub presiune din cauza atacurilor cu drone şi rachete ale rebelilor houthi din Yemen în Marea Roşie.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.