Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piaţa care a ajuns la aproape 72 miliarde de dolari: Va creşte cu aproape 13% până în anul 2030

ceas fitness pasi

Piaţa globală a dispozitivelor portabile inteligente va creşte cu aproape 13% până în anul 2030, dimensiunea actuală a pieţei fiind de 71,91 miliarde de dolari, arată cercetările internaţionale, citate pe blogul de specialitate al producătorului de soluţii antivirus, Eset.

Conform analizelor de piaţă, cele mai bine vândute produse din categoria dispozitivelor smart care se pot conecta la Internet sunt brăţările sau ceasurile inteligente, scrie agerpres.ro.

"Un număr tot mai mare de dispozitive sunt capabile să se conecteze la internet pentru a ne îmbunătăţi viaţa, fie că ne conectează cu alţi oameni sau pur şi simplu ne susţin nevoile şi dorinţele de zi cu zi. În afară de smartphone-uri, unele dintre cele mai uzuale şi populare dispozitive smart sunt ceasurile inteligente şi alte dispozitive portabile de acest tip, pentru că ele pot dezvălui o varietate de date privind utilizatorii lor în timp ce îi păstrează conectaţi permanent la ultimele noutăţi şi notificări. Deşi popularitatea acestora creşte în fiecare zi, designul şi estetica lor fiind o preocupare constantă pentru echipele de creaţie ale companiilor producătoare şi un factor de selecţie din partea clienţilor, înţelegerea riscurilor de securitate şi confidenţialitate a datelor pe care le implică utilizarea unui astfel de dispozitiv trebuie să fie o prioritate", susţin experţii Eset.

În acest context, deşi impresia generală este că telefoanele inteligente sunt mai vulnerabile, dispozitivele portabile prezintă riscuri şi mai mari de securitate, nu doar din perspectiva consumatorului, ci şi din cea a unei companii, fie corporaţie sau IMM.

"Dispozitivele portabile inteligente pot avea o mulţime de forme şi pot îndeplini o varietate de funcţii: de la ceasuri folosite pentru a susţine funcţiile de notificare ale telefoanelor noastre, la inele sau brăţări de fitness folosite pentru a urmări pulsul sau nivelul de oxigen, până la ochelari de VR (virtual reality) care pot oferi experienţe inedite de la distanţă, prin mijloace artificiale. Epoca modernă necesită o evaluare modernă a riscurilor, motiv pentru care oamenii ar trebui să fie mai conştienţi de problemele pe care dispozitivele lor le pot cauza din punct de vedere al securităţii. Cu cât mai mulţi oameni adoptă dispozitive portabile capabile să se conecteze la internet, cu atât mai mulţi infractorii cibernetici vor încerca să acceseze informaţiile personale prin intermediul acestora. La urma urmei, criminalii caută mereu vulnerabilităţile unei platforme pentru a le exploata pentru câştiguri proprii", explică Mark Szabo, expert în cadrul Eset.

Statisticile globale relevă faptul că numărul persoanelor care aleg şi folosesc cele mai recente ceasuri sport şi ceasuri inteligente pentru monitorizarea activităţilor sportive, creşte în medie cu 30%, de la an la an.

"Faptul că aceste dispozitive pot urmări şi raporta valorile de sănătate ale proprietarilor lor reprezintă doar una dintre câteva preocupări. Anterior, astfel de date de sănătate erau de obicei relevante doar pentru utilizatori sau pentru medicii acestora. În zilele noastre, aceste date pot ajunge în mâinile unor terţi, care le-ar putea ulterior vinde sau care le-ar putea folosi pentru a livra reclame personalizate. În cel mai rău scenariu, un infractor ar putea utiliza aceste informaţii pentru a urmări locaţia unei persoane sau pentru a-i monitoriza obiceiurile şi multe altele cu o mare acurateţe, practici comune pentru un "stalker". În acelaşi timp, faptul că aceste tipuri de dispozitive se pot conecta şi la reţelele companiei în timpul orelor de lucru poate crea riscuri inutile de securitate pentru companii, deoarece aceste dispozitive portabile partajează în mod constant conexiunile online cu telefoanele sau tabletele cu care sunt asociate, creând un potenţial vector pentru un atac cibernetic", atenţionează sursa citată.

Experţii în securitate atrag atenţia asupra faptului că, de exemplu, ceasurile inteligente sunt foarte des lipsite de metodele de autentificare a utilizatorilor, iar posesorii nu implementează coduri PIN sau parole puternice pentru a-şi debloca dispozitivele. Totuşi, dacă fac acest lucru, în majoritatea cazurilor măsurile sunt slabe, deoarece dispozitivele menţionate nu oferă acelaşi set de putere de procesare pentru a oferi măsuri complexe de autentificare ca şi telefoanele smart. "Cu toate acestea, orice parolă este mai bună decât nicio parolă", apreciază Szabo.

La nivel general, specialiştii Eset subliniază cinci paşi simpli care pot ajuta utilizatorii de dispozitive smart să seteze o bază către o securitate îmbunătăţită: verificaţi în mod regulat actualizările de software şi de securitate pe ceasul dvs. inteligent; examinaţi permisiunile aplicaţiei dvs.; creaţi un cod PIN sau un cod de acces pentru blocarea ceasului; fiţi atenţi la ce tip de date stocaţi pe dispozitiv; ţineţi cont de câteva măsuri de bază de securitate cibernetică.

Totodată, este recomandată utilizarea unei aplicaţii de securitate mobilă de la un furnizor de renume şi vigilenţă atunci când sunt descărcate aplicaţii de la dezvoltatori terţi, care oferă adesea aplicaţii personalizate în Google Play Store sau chiar în magazine de aplicaţii, precum Garmin sau Huawei AppGallery.

La ora actuală, piaţa globală a dispozitivelor portabile valorează aproape 72 de miliarde de dolari, iar estimările arată că aceasta va creşte cu aproape 13% până în anul 2030.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.