Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piesa lipsă din construcția unui sistem politic nou

puzzle

contributors.ro:

De câteva săptămâni, feisbucosfera politică anti-sistem e zguduită de ceea ce am putea numi “scandalul alianței neconsumate”. Pe scurt, doi dintre candidații la Primăria Bucureștiului, Nicușor Dan si Ciprian Ciucu, își aruncă reciproc săgeți pe subiectul unei eventuale alianțe electorale a partidelor anti-sistem (înțeleg prin asta partidele si grupările relativ noi, ca M10, USB, Inițiativa România, etc.).
După, se pare, o serie de întâlniri și conversații private, disputa a devenit publica odată cu un interviu al dlui. Dan la Digi 24 . In interviu, dânsul a susținut în esență ca singura cale de victorie a unui candidat anti-sistem ar fi domnia sa, și a lăsat sa se înțeleagă – mai mult sau mai puțin direct – ca ceilalți candidați  ar face bine sa-l susțină, dar ca partidul domniei sale nu e interesat de alianțe electorale.
Dl. Ciucu a răspuns într-o relatare pe Hotnews, în care a expus liniile generale ale ofertei făcute. Pe scurt, propunerea era o împărțire în trei a locurilor pe liste, cu USB si M10 preluând cam o treime, iar alte formațiuni neprecizate treimea rămasă.
Cele doua ieșiri publice au inflamat rapid conversațiile pe Facebook, conducând pe de o parte la acuze de oportunism pentru dl. Ciucu și pe de alta parte la acuze de lipsa de viziune politica și deschidere  pentru dl. Dan.  In plus, un număr însemnat de comentarii se înscriu în nota național-fatalisto-sceptica: “noi romanii suntem dezbinați / nu e nimic de făcut / oricum nu se schimba nimic”.
Ieșirile publice ulterioare ale celor doi au continuat în aceeași nota, cu dl. Dan anunțând clar pe Facebook: “Nu exista o alianță a partidelor noi”, iar domnul Ciucu revenind în Revista 22: “Trebuie construita o alianță antisistem până în parlamentare, dar Nicușor Dan nu e interesat“.
Ce m-a surprins în întreaga desfășurare a episodului nu este atât dificultatea de a ajunge la o înțelegere. In orice țara și în orice sistem politic, crearea unei coaliții este un proces dificil. Lucrurile care însa ma frapează sunt doua:
1.     Lipsa de înțelegere a faptului ca orice mișcare politica câștigătoare trebuie sa coaguleze oameni cu puncte de vedere diferite.
2.     Absenta oricărui proces echitabil și transparent de construire a unei alianțe (...)
Din păcate, episodul reflecta după părerea mea exact problemele cheie ale politicii românești, care duc la lipsa de reprezentativitate a partidelor: (1) cultura dialogului cu cei reprezentați lipsește cu desăvârșire, iar (2) partidele românești sunt niște cluburi închise, cu metode de promovare și selecție netransparente. Iar o alianță intre doua cluburi închise este, în fond, o biata tranzacție cu voturi.
Exista o soluție, testata de mai bine de 100 de ani în democrații mai mature: alegeri primare deschise, la toate nivelele... Evident, alegerile primare nu sunt o soluție perfecta – după cum putem lesne observa în alegerile primare prezidențiale din SUA anul acesta. Dar în general oferă un proces mai echitabil și transparent de selecție a candidaților și de construire a unei alianțe. Iar pe termen lung, poate ajuta la construcția unei  clase politice mai apropiata de nevoile cetățeanului... Dar sunt la fel de sigur ca în absenta procesului de mai sus, partidele noi, asa zis anti-sistem, vor continua sa eșueze electoral. Nu pentru ca nu ar exista potențiali votanți.  La ultimele alegeri generale, în 2012 doar 42% din electorat a votat. In orașele mari procentul e chiar mai mic. Exista mai mult de jumătate din electorat care nu votează, iar aceștia pot sa răstoarne rapid balanta (cum s-a întâmplat în noiembrie 2014) și sa transforme matematica unei alianțe în 2+2=5. Dar acești potențiali votanți sunt scârbiți, suspicioși și detașați de politica. Doar o construcție noua, transparenta la toate nivelele și care sa funcționeze meritocratic i-ar putea scoate la vot. Cererea pe “piața” politica exista, oferta însa se lasă așteptată.

RFI:

Teroriștii din sectele Islamiste învârt Coranul pe toate părțile, scot câte o noțiune, o frază, o întâmplare și îi schimbă sensul pentru a-și justifica acțiunile sângeroase. De exemplu, întreaga planetă crede acum că substantivul arab Jihad înseamnă război sfânt. Nicidecum. Cuvântul înseamnă efort și se referă la efortul pe care credinciosul trebuie să-l facă pentru a-și păstra intacte valorile morale, precum cinstea și onestitatea. Sectanții se folosesc de versetele de la Medina, versete războinice ale profetului în strânsă legătură cu faptul că în perioada în care a locuit la Medina erau foarte multe lupte tribale, pentru a-i convinge pe recruți că dușmanii de atunci ai profetului sunt dușmanii de astăzi ai Islamului. În plus, teroriștii reușesc să-i convingă pe cei care nu cunosc Coranul, că profetul le cere musulmanilor să lupte împotriva tuturor celor care nu sunt ca ei.
Acesta este un fragment dinttr-un studiu privind profilul jihadistului francez realizat de Centrul Pentru Prevenirea Derivelor Sectare legate de ISLAM din Franța. Studiul CPDSI a fost realizat pe date obținute din mărturiile familiilor care au cerut ajutorul centrului în perioada 2014-2015 și se referă NUMAI la experiența acestor familii.

Ziarul Financiar:

Leul a reuşit în perioada ianuarie-martie să înregistreze apreciere în faţa monedelor din regiune, dar şi în faţa principalelor trei valute.
Leul s-a apreciat în primul trimestru în faţa principalelor trei valute (euro, dolar şi franc elveţian), dar şi în faţa monedelor din regiune (coroana cehă, forintul unguresc, zlotul polonez) şi a marcat astfel cea mai bună perioadă ianuarie-martie din ultimii ani.
Euro a pierdut 1,1% în faţa leului în perioada ia­nua­rie-martie, de la 4,52 de lei, cât cotase BNR re­ferinţa pentru un euro în ultima şedinţă din luna decem­brie 2015, la 4,47 de lei cât cotase BNR ieri paritatea. Cotaţia anunţată ieri de banca centrală a fost în creştere cu 0,35% faţă de şedinţa precedentă.
„Două scenarii sunt posibile în perioada următoare: fie leul îşi continuă aprecierea în urma acestui episod de consolidare, iar cursul va tinde spre noi minime pe 2016, la 4,44 mai întâi, apoi 4.423; fie euro este cel care începe să câştige teren de la nivelurile curente, caz în care cursul ar trebui să urce peste rezistenţa cu care ne-am obişnuit deja, la 4,48, şi să se îndrepte chiar spre 4,5 în lunile următoare. Vom şti în ce direcţie o ia cursul în funcţie de care dintre nivelurile-cheie cedează decisiv primul: 4,46 sau 4,48”, scrie într-un raport al Băncii Transilvania semnat de Dan Rusu, analist financiar senior al băncii.

 

 

 

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.