Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piese de tezaur din colecţia MCDR Deva, prezentate la Roma în expoziţia de la Termele lui Diocleţian

Facebook
diocletian

Un număr de 13 piese din colecţia de tezaur a Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane (MCDR) Deva, reprezentative pentru perioada romană, sunt prezente într-o expoziţie ce a fost vernisată, în această săptămână, la Muzeul Naţional Roman (Termele lui Diocleţian) din capitala Italiei.

MCDR Deva participă la această expoziţie cu obiecte de Lapidarium - statuete, reliefuri şi piese cu caracter funerar, obiecte din aur şi din bronz, între care se numără şi două plăcuţe votive din aur descoperite la Germisara, actuala staţiune Geoagiu-Băi.

"Sunt piese foarte valoroase ce fac parte din colecţia Tezaur a MCDR. Plăcuţele au fost descoperite în anii '80 la Germisara, localitatea Geoagiu Băi de astăzi, în timpul săpăturilor de la Băile Romane. Şapte dintre cele opt plăcuţe votive se află în colecţia MCDR, iar una în colecţia Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia", a declarat, pentru AGERPRES, purtătorul de cuvânt al MCDR Deva, Daniel I.Iancu.

Specialiştii spun că aceste plăcuţe votive erau o ofrandă adusă de oamenii bogaţi din Imperiul Roman, atunci când se vindecau de boli datorită apelor termale de la Germisara.

Pe lista celor 13 piese prezentate în expoziţia de la Roma se mai află înscrise reprezentarea Medusei de la Ulpia Traiana Sarmizegetusa şi o statuetă din bronz care îl reprezintă pe zeul Mercurius, descoperită în satul Rapoltu Mare.

În perioada 21 noiembrie 2023 - 21 aprilie 2024, Muzeul Naţional Roman - Termele lui Diocleţian de la Roma găzduieşte expoziţia arheologică "Dacia. Ultima frontieră a Romanităţii", cea mai mare şi valoroasă expoziţie românească organizată în afara graniţelor României în ultimii 25 de ani, curatoriată de Muzeul Naţional de Istorie a României şi Muzeul Naţional Roman.

Aflată sub înaltul patronaj al Preşedintelui României şi al Preşedintelui Italiei, expoziţia marchează o dublă aniversare pentru relaţia bilaterală româno-italiană: 15 ani de la semnarea parteneriatului strategic consolidat între România şi Italia şi 150 de ani de la înfiinţarea primei agenţii diplomatice a României în Italia.

Acest eveniment-fanion constituie apogeul schimburilor culturale bilaterale şi reuneşte peste 1000 de artefacte de la 47 de muzee din România şi Republica Moldova, unele dintre acestea fiind expuse în premieră în acest cadru.

Artefactele urmăresc evoluţia istorică a teritoriului României actuale pe o perioadă de peste o mie cinci sute de ani (sec. VIII î.Hr. - sec. VIII d.Hr), o mărturie a numeroaselor contacte şi schimburi culturale care au avut loc în regiune.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.