Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Piloții ucraineni de pe F-16 ar putea să fie pregătiți în România (POLITICO)

f-16 turcia

O coaliție de țări occidentale are în vedere România ca o posibilă locație pentru a instrui piloții ucraineni să piloteze avioane de luptă F-16, potrivit a trei persoane care au cunoștință de acest plan, ceea ce indică faptul că țările NATO se apropie de demararea unui program care ar putea vedea avioanele de război deasupra cerului ucrainean în câteva luni, informează POLITICO, care citează surse apropiate de subiect.

"România este unul dintre locurile pe care coaliția le analizează pentru a găzdui antrenamente", a declarat un oficial occidental, care, împreună cu un actual și un fost oficial al Departamentului Apărării din SUA, a beneficiat de anonimat pentru a discuta despre un efort sensibil. Grupul lucrează pentru a negocia un contract pentru a desfășura antrenamentul cu avioane într-o bază din România, au declarat actualul și fostul oficial al Pentagonului. Este probabil ca Lockheed Martin, care construiește F-16, să conducă antrenamentul, au adăugat aceștia.

Contextul în care se află România

Forțele aeriene ale României operează o flotă de 17 avioane F-16 la mâna a doua, achiziționate din Portugalia, și cumpără alte 32 de avioane de la Norvegia. Cu toate acestea, Bucureștiul a aprobat recent un plan de achiziționare a mai avansatului F-35.

Țara joacă un rol esențial în misiunea de poliție aeriană a NATO, o forță operațională internațională dedicată patrulării continue a cerului european pentru a reacționa rapid la încălcările spațiului aerian. Țările NATO se mobilizează în mod regulat pentru a intercepta aeronavele rusești care zboară în zonă.

Ministrul Apărării din România nu confirmat, dar nici nu a negat această posibilitate

Întrebat dacă sunt în curs de negociere pentru ca piloții ucraineni să fie instruiți în România, Ministerul Apărării din această țară nu a confirmat și nici nu a negat că țara este luată în considerare.

Dar, comentând mai pe larg, ministerul român al Apărăii a declarat miercuri, într-o declarație trimisă prin e-mail către Politico, faptul că țara „salută inițiativa de a stabili o coaliție a aliaților NATO pentru a asigura pregătirea piloților pentru avioanele F-16". "Reiterăm faptul că România lucrează îndeaproape cu aliații săi din NATO, cu partenerii săi din UE, cu partenerii săi strategici și cu conducerea Ucrainei pentru a se asigura că națiunea ucraineană are capacitatea de a rezista și de a se opune în mod eficient agresiunii ilegale rusești și ocupației teritoriului suveran al Ucrainei", potrivit declarației.

Care este acum problema

Detaliile despre programul de antrenament au apărut cu întârziere de când președintele Joe Biden și-a acordat sprijinul pentru acest efort luna trecută. Olanda și Danemarca conduc efortul multinațional de pregătire, dar partenerii nu au rezolvat încă problema referitoare la țările care vor furniza aeronavele necesare pentru pregătire.

Oficialii europeni nu au dorit să confirme sau să infirme faptul că propunerea de a instrui piloții ucraineni în România este în discuție. Un purtător de cuvânt al Ministerului olandez al Apărării ar fi spus doar că partenerii lucrează la înființarea unui centru de antrenament F-16 în Europa de Est. Dar discuția despre ce țară va dona avioanele nu a fost încă stabilită.

Un purtător de cuvânt al Lockheed a subliniat comentariile făcute săptămâna aceasta de directorul operațional al companiei, Frank St. John, potrivit cărora firma este pregătită să antreneze piloți ucraineni pentru a pilota și întreține avioanele F-16 imediat ce țările occidentale vor fi de acord să le trimită. "Livrarea de F16 nu este la masa discuțiilor acum. Lucrăm din greu pentru a începe pregătirea piloților F-16 [cu Danemarca pentru a instrui piloții ucraineni] cât mai curând posibil", a declarat purtătorul de cuvânt. "Livrarea necesită un proces decizional separat".

Ministrul interimar al apărării din Danemarca, Troels Lund Poulsen, a declarat că speră să poată prezenta un "concept" la timp pentru summitul NATO de la Vilnius din iulie și că antrenamentul va începe mai târziu în această vară.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, și președintele Statului Major interarme, generalul Mark Milley, au primit săptămâna trecută o informare cu privire la progresele grupului, a declarat Austin reporterilor în timpul unei vizite la Bruxelles, adăugând că "mai este mult de lucru".

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.