Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plagiatul se sancționează cu retragerea titlului de doctor. Mecanisme mai eficiente pentru identificarea abaterilor. Etica și integritatea, priorități

Alplaus
doctorat

Etica academică este o prezumție, pentru că membrii comunităților academice din România sunt puternic ancorați în valorile pe care este construit proiectul Legii învățământului superior. Se stabilesc mecanisme transparente pentru acordarea titlurilor academice. Evident, trebuie schimbate regulile care existau până acum, dublate de norme clare și lipsite de echivoc pentru etică și integritate, astfel încât atât universitatea să își îndeplinească rolul ei, fără alte ingerințe, astfel încât  instituțiile care au atribuții în acordarea/verificarea titlurilor să aibă un filtru foarte bine pus la punct atunci când acordă/verifică titlul.

În primul rând, perioada studiilor doctorale crește de la 3 la 4 ani, pentru a se acorda doctorandului o perioadă mai mare pentru cercetare, astfel că munca sa de cercetare va fi mai aprofundată. Doctorandul va putea solicita universității să comaseze doi ani din totalul de patru cu o perioadă de studii (se face cu avizul conducătorului de doctorat). Va exista obligativitatea introducerii cursurilor de etică și integritate academică la nivelul tuturor programelor de studii universitare de licență. Prin urmare, încă din primul an de facultate fiecare student va avea noțiuni care privesc etica universitară și integritatea pe parcursul academic.

La capitolul verificarea doctoratelor, schimbarea majoră este următoarea: se va înființa Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare (CNETU), ca instanță supremă academică pentru verdicte în materie de abatere de la etica acordării de titluri. Concret, eventualele plagiate nu vor mai fi verificate de către CNADTCU, ci de către această comisie, dar după universitatea care a acordat titlul de doctor.

Fiecare universitate trebuie să își asume acordarea titlului de doctor, conform principiului autonomiei universitare, așa cum au fost acreditate să funcționeze. În situația în care comisia de etică dovedește că într-o teză de doctorat există plagiat, sancțiunea care se aplică este retragerea titlului de doctor. După constatarea plagiatului de către Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare, ministerul educației va avea obligația să formuleze acțiune în instanță pentru anularea ordinului prin care s-a acordat titlul de doctor. Explicația este una simplă: instituțiile de învățământ superior au solicitat în repetate rânduri modificarea legislației în sensul asumării de către universități a acordării titlurilor de doctor, în acord cu responsabilitatea universităților în formarea la nivel de Licență/Master/Doctorat, precum și în acord cu practicile internaționale.

Totodată, noua lege prevede înființarea Registrului Unic Național Integrat al Diplomelor și Actelor de Studii (RUNIDAS), care va centraliza toate actele de studii și va avea și importante valențe de prevenție a fraudelor în educație.

De fapt, Comisia Națională de Etică a Titlurilor Universitare va funcționa ca instanță supremă academică de apel pentru orice abateri de la etica acordării titlurilor universitare, nu doar dacă se verifică un posibil plagiat.

Un rol important îl va avea și Registrul Matricol al Universităților din România, care va deveni interoperabil cu alte baze de date ale altor instituții, potrivit unei ordonanțe de urgență.  Concret, va putea fi urmărit traseul studentului de-a lungul parcursului său, chiar dacă sunt parcurse instituții diferite de învățământ. Mai există, potrivit propunerilor din lege, și reglementări pentru abateri de la managementul din mediul universitar, Comisia Națională de Etică a Managementului Universitar (CNEMU) se va pronunţă asupra litigiilor privind nerespectarea eticii în managementul universitar și asupra situațiilor referitoare la încălcarea răspunderii publice.

Așadar, există suficiente modificări în proiectul propus, astfel încât să fie descurajată obținerea unui doctorat care să fie pus sub semnul întrebării, studiile să fie mai aprofundate, munca de cercetare să fie mai temeinică, iar verificarea tezei de doctorat să fie făcută și asumată de către  universitatea care l-a acordat. CNETU va verifica profesionist orice sesizare/contestație privind existența plagiatului. Plagiatul se verifică și dacă se constată, sancțiunea aplicată este retragerea titlului de doctor.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.