Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plângere a unor angajaţi ai instituţiilor europene împotriva Comisiei

Comisia Europeana

Un colectiv de angajaţi ai instituţiilor europene a anunţat luni că a depus o plângere împotriva Comisiei Europene, reproşându-i pasivitatea după angajarea controversată de către banca americană Goldman Sachs a fostului preşedinte al executivului european José Manuel Barroso, informează AFP.

Plângerea grupului 'Angajaţii UE' a fost depusă la Mediatorul European, o instanţă independentă însărcinată cu derularea de anchete în cazuri de 'proastă administrare' în cadrul instituţiilor europene, conform unui comunicat al colectivului. Grupul a fost şi la originea unei petiţii online, lansată vara trecută şi care a primit peste 150.000 de semnături, cerând sancţiuni împotriva lui Barroso, care a fost preşedinte al Comisiei Europene între 2004 şi 2014.

Alăturându-se băncii americane Goldman Sachs, Barroso "dezonorează funcţia publică europeană şi UE în ansamblul său", se arată în textul petiţiei, care subliniază implicarea noului angajator în criza creditelor subprime. Valul de indignare stârnit de această angajare a determinat Comisia Europeană să sesizeze o comisie de etică, însă aceasta, deşi a dezaprobat alegerea lui Barroso, a concluzionat că el nu a încălcat regulile în vigoare. "Până în acest moment, din câte ştim, Comisia nu a luat decizia finală", şi-a exprimat regretul colectivul 'Angajaţii UE', care cere ca executivul comunitar să ducă acest caz al lui Barroso la Curtea de Justiţie a UE şi pledează pentru suspendarea drepturilor de pensie ale fostului preşedinte al CE.

La sfârşitul lunii noiembrie, succesorul său Jean-Claude Juncker a propus noi reguli de etică mai stricte în viitor. El a înaintat în special o propunere de prelungire - de la 18 luni la trei ani - a perioadei în care foştii comisari trebuie să dea socoteală pentru parcursul lor profesional, conform Agerpres. ONG-ul Transparency International şi Mediatorul UE, Emily O'Reilly, au salutat acest anunţ, calificând însă măsura ca fiind insuficientă în faţa riscurilor de conflict de interese.

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.