Subscription modal logo Premium

Abonează-te pentru experiența stiripesurse.ro Premium!

  • cea mai rapidă sursă de informații și știri
  • experiența premium fără reclame sau întreruperi
  • în fiecare zi,cele mai noi știri, exclusivități și breaking news
DESCARCĂ APLICAȚIA: iTunes app Android app on Google Play
NOU! Citește stiripesurse.ro
 

Plângere penală la DNA împotriva lui Tudose. Ce fapte i se reproșează premierului

Inquam Photos / Octav Ganea
tudose intuneric

Premierul Mihai Tudose s-a ales cu o plângere penală la DNA, în urma afirmațiilor despre părinții care refuză să-și vaccineze copiii.

La data de 26 octombrie 2017 a fost depusă la DNA – Direcția Națională Anticorupție o plângere penală contra prim-ministrului României, Mihai Tudose, pentru săvârșirea infracțiunilor de incitare la ură sau discriminare a unei categorii de persoane, prevăzută de art. 369 NCP; purtare abuzivă, prevăzută de art. 269, alin. 1) NCP; fals în declarații, prevăzut de art. 326 NCP; comunicare de informații false, prevăzută de art. 404 NCP și fapte asimilate faptelor de corupție, prevăzută de art. 13 din Legea 78/2000. Plângerea a fost depusă de Chirilă Gh. Mihai-Silviu, din localitatea Tașca, județul Neamț, tatăl minorei Chirilă M.-S. Maria-Despina, născută la data de 10 septembrie 2014, potrivit site-ului ortodoxinfo.ro.

Vezi și: SONDAJ - Cifre DEZASTRUOASE pentru opoziție: PSD SPULBERĂ tot în Parlament

În plângerea formulată, Mihai-Silviu Chirilă reclamă faptul că în vara acestui an, în perioada iunie-august, prim-ministrul României a promovat în ședințele de guvern ideea că în țară există o epidemie de rujeolă cu consecințe catastrofale pentru sănătatea populației, urmărind prin aceasta, după cum s-a văzut din acțiunile ulterioare, condamnarea publică a părinților care refuză vaccinarea obligatorie a copiilor lor și impunerea în conștiința publică a necesității unei legi draconice care să permită vaccinarea obligatorie și pedepsirea părinților care se opun acesteia.

Argumentând motivele pentru care consideră declarația primului-ministru ca ilegală, denunțătorul afirmă în plângerea formulată:

„Afirmația primului-ministru, potrivit căreia orice părinte care refuză vaccinarea este un criminal care își condamnă copilul la moarte este o incitare la ură și discriminare la adresa acelor părinți care, din motive de conștiință, din dragoste şi luciditate, refuză să își vaccineze copiii. În această categorie mă aflu și eu. Fapta are circumstanța agravantă de a fi făcută într-0 poziție de putere în stat, cu consecințe atât în planul imaginii publice a celor vizați și supuși oprobriului popular, cât și în plan legislativ, prin mișcarea voinței legislative a statului către aprobarea unei legi cu totul neconstituționale, prin care părerea personală expusă de către primul-ministru la televizor pe 26 iulie devine motivație juridică a decăderii părinților din drepturile parentale și a persecutării lor crunte, de către legea vaccinării propusă de către Guvern Parlamentului și aflată în dezbatere în aceste zile.

În altă declarație, primul-ministru a ridiculizat dreptul părintelui de a-și crește copiii și a lua decizii în ceea ce îi privește în baza propriei conștiințe, numindu-i pe părinții care au avut “diferite pretexte sau convingeri” cu un cuvânt pe care și l-a asumat în mod expres: “părinți iresponsabili”.

Constituția României în art. 48, alin. (1) consacră dreptul și îndatorirea părinților de a asigura creșterea, educarea și instruirea copiilor proprii.

Articolul 261 din Noul Cod Civil statuează că “Părinții sunt cei care au, în primul rând, îndatorirea de creștere și educare a copiilor lor minori”. Din acest articol, rezultă că părinții sunt cei care au dreptul și obligația de a se preocupa de bunăstarea propriilor copii în primul rând, adică chiar înaintea primului-ministru al României, a cărui grijă față de copiii altora ar trebui să se manifeste în asigurarea infrastructurii medicale, de exemplu, în asigurarea condițiilor pentru ca părinții să își poată îndeplini cum se cuvine îndatoririle, în asigurarea unor condiții decente de viață pentru părinți și copii deopotrivă, în asigurarea vaccinurilor pentru cei ce doresc să își vaccineze copiii etc.

Articolul 487 din Noul Cod Civil spune: “Părinţii au dreptul şi îndatorirea de a creşte copilul, îngrijind de sănătatea şi dezvoltarea lui fizică, psihică şi intelectuală, de educaţia, învăţătura şi pregătirea profesională a acestuia, potrivit propriilor lor convingeri, însuşirilor şi nevoilor copilului; ei sunt datori să dea copilului orientarea şi sfaturile necesare exercitării corespunzătoare a drepturilor pe care legea le recunoaşte acestuia”. Codul Civil statuează dreptul părinților de a-și crește copilul, îngrijind de sănătatea fizică a acestuia potrivit propriilor convingeri. Din acest motiv, consider că afirmațiile primului-ministru incită la ură, dar și la nerespectarea drepturilor stabilite părinților de către Noul Cod Civil.

Articolul 29 al Constituției României apără dreptul părintelui la propriile convingeri și statuează că nimeni nu poate fi obligat să accepte o opinie la care nu aderă”.”

ACTIVEAZĂ NOTIFICĂRILE

Fii la curent cu cele mai noi stiri.

Urmărește stiripesurse.ro pe Facebook

×
NEWSLETTER

Nu uitaţi să daţi "Like". În felul acesta nu veţi rata cele mai importante ştiri.